Foto: SVT

EU-toppen om upprustad järnväg i Norrland: ”Fröet har slagit rot i vårt system”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år stod det klart att järnvägssatsningar i Norrland skulle klassas som ”prioriterade” av såväl Sverige som EU.

I dagarna besökte en av EU:s högsta samordnare för infrastruktur, Pat Cox, Stockholm – för att bland annat ta del av de behov som finns längs sträckan.

Pat Cox är samordnare för transportkorridoren mellan Skandinavien och medelhavsområdet. Som del i detta område ingår den så kallade ”Botniska korridoren” – sammankopplingen av infrastruktur mellan norra Skandinavien och resten av Europa.

Del i prioriterat nät

EU:s prioriterade stomnät mellan Sverige och Italien, sträckte sig tidigare till Stockholm. Men sedan ett par år är även området norr om Stockholm – Botniska korridoren – inkluderat i stomnätet av järnväg. Det innebär i sin tur förbättrade finansieringsmöjligheter för delprojekt i området, såsom Ostkustbanan och Norrbotniabanan.

Botniska korridoren

Svenska staten valde under 2021 att söka särskilda EU-pengar till fem större infrastrukturprojekt, varav fyra inom den Botniska korridoren. Projekten beviljades viss medfinansiering.

Hör Pat Cox berätta om var projektet ligger just nu i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Botniska korridoren

Mer i ämnet