Foto: SVT

Eva kämpar för mobbades rätt

Uppdaterad
Publicerad

Härnösandsbon Eva Jorendal vill att samhället ska vakna och mer aktivt bekämpa kränkningar i arbetslivet.

– Den som inte rättar in sig i ledet drabbas av det här. Det är ett samhällsfenomen som drabbar alla som säger ifrån. Jag gjorde valet att säga ifrån, säger hon.

Eva Jorendal var gymnasielärare i Härnösand när hon hamnade i konflikt med sin arbetsgivare. Hon blev uppsagd, utan saklig grund. Det konstaterade tingsrätten som ogiltigförklarade uppsägningen när Eva stämde kommunen. Nu är hon engagerad i föreningen STOPP mot kränkande särbehandling i arbetslivet.

Mobbning i arbetslivet

Ett heltidsjobb

– Det är ett heltidsjobb för mig. Det här är något som drabbar hela samhället, säger Eva Jorendal som är ordförande i föreningen.

Konflikt med chefen

Konflikten handlade om betygssättning och specialundervisning, bland annat.

–  Eleverna verkade ses som kunder och det gällde att helt enkelt inte ådra sig någon kritik från eleverna utan att göra dem nöjda, annars blev jag uppsagd och då stämde jag kommunen för ogiltig uppsägning. För att det inte fanns sakskäl.

Fick rätt- men förlorade jobbet

I domen från Härnösands tingsrätt står att Härnösands kommuns uppsägning är ogiltig. I domen konstaterar tingsrätten både brott mot LAS och kollektivavtalsbrott. Men Eva fick inte jobbet tillbaka. Trots att hon fick rätt mot sin arbetsgivare rent juridiskt. Arbetsgivaren kan nämligen betala skadestånd och slippa ta tillbaka den anställde.

– Jag hade rätt att fortsätta arbeta, men så finns det en paragraf 39 som gör det möjligt för arbetsgivaren att trotsa domen och betala 32 månadslöner och då valde skolchefen att göra så.  Alltså bara för att man retar sig på en person så kan man bli av med den, om man kan betala, säger Eva Jorendal.

Stödtelefon

Evas bakgrund gjorde att hon engagerade sig för andra drabbade. I föreningen STOPP erbjuder man både juridisk hjälp och emotionellt stöd. Man har bland annat en stödtelefon

– Dit kan man ringa och prata av sig. Men de flesta är ju sjuka och vill ha hjälp med att få ut arbetsskadeersättning. Då kan vi erbjuda billiga alternativ, istället för en dyr advokat.

Krävs ett uppvaknande

Men resurserna är knappa och medlemmarna skulle önska att politiker och myndigheter tog frågan på större allvar.

– Det krävs helt enkelt ett uppvaknande. Vi måste jobba med att folk inte ska bli sjuka från början. Det är det som är fokus.

Önskar resurscentrum

Hon anser också att Arbetslivsinstitutet borde återinföras och önskar sig också  ett nationellt resurscentrum med forskning och stöd i de här frågorna.

– Men jag hör ju hur dyrt det låter, och helst av allt skulle jag vilja att det inte behövdes utan attt man vågade säga ifrån på sin arbetsplats och att folk fick vara friska istället, säger Eva Jorendal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobbning i arbetslivet

Mer i ämnet