Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför säger personal upp sig för att bli timvikarie? – hör Åsa Selander, sektionsordförande inom vård och omsorg på Kommunal Sundsvall, svara på det i klippet. Foto: Anna Beijron SVT

Äldreomsorgen i Sundsvall oroar facket: ”Nästan varje dag säger undersköterskor upp sig”

Uppdaterad
Publicerad

Många inom äldreomsorgen arbetar under ständig press och stress, hävdar facket och slår nu larm om en ohållbar situation och undrar hur sommarbemanningen ska gå ihop.

– Nästan varje dag säger undersköterskor med lång erfarenhet upp sig, säger Åsa Selander, sektionsordförande inom vård och omsorg på Kommunal i Sundsvall.

Hon berättar om medlemmar som går till andra arbetsgivare eller väljer att bli timvikarie i stället för att bli fast anställd.

– Man pallar inte, det är många kringuppgifter och man vill kunna påverka sina scheman.

Älskar jobbet men inte just nu

Nyligen berättade SVT Nyheter Västernorrland om allvarliga missförhållanden inom äldreomsorgen i Sundvalls kommmun och att avvikelser kan hänga ihop med bristande bemanning.

– Har man mycket vikarier får man inte den kontinuitet man eftersträvar. Många älskar våra jobb, men man älskar inte hur det ser ut just nu, säger Åsa Selander och fortsätter:

– Det är bra att det finns ett avvikelsesystem så att man ser att här fattas det någonting. Så att man ser att vi behöver vara fler.

Lite personal – mycket att göra

Hon säger att det kan vara tre personer som tar hand om sexton äldre. Att det då uppstår avvikelser där man brister i omsorg är inte konstigt, menar hon.

– Jag är inte förvånad alls. Man måste betala någonstans då vi är för få personer. Vi arbetar ju ständigt under stress och press.

Ny teknik ersätter inte en varm hand

Samtidigt som det blir fler och fler äldre att ta hand om, minskar intresset för att jobba i omsorgen. Även om tekniska hjälpmedel kan underlätta arbetet kan det inte göra underverk.

– Det kommer aldrig att kunna ersätta en undersköterskas varma hand och omvårdnad. Aldrig, understryker Åsa Selander.

I klippet: Hör henne svara på tre frågor om personalkrisen i äldreomsorgen i Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.