Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilken överenskommelse kommunen tecknat med gymnasieskolor. Annika Eriksson, stabschef i vård- och omsorgsförvaltningen berättar. Foto: Anna Beijron/SVT

Personalkris i äldreomsorgen i Sundsvalls kommun – hoppas på studenterna

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att bemanna inom omsorgen. Det gör att många får jobba övertid och stressen och pressen ökar på personalen.

– Tidigare har vi inte haft vakanta tjänster. I dag har vi fasta tjänster som vi kan annonsera ut. Det har vi inte haft på ett tag, säger stabschef Annika Eriksson på Sundsvalls kommun.

Förra veckan låg elva heltidstjänster ute inom omsorgen i kommunen.

– Det är svårigheter att rekrytera utbildade undersköterskor. Det känner vi av påtagligt. Det gäller inom all sjukvård och vård och omsorg, säger Annika Eriksson, stabschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Personalkrisen gör att man även rekryterar personer från andra yrkeskategorier som formellt saknar rätt utbildning.

Hoppas på ungdomar

Kommunen har nu tecknat en överenskommelse med flera gymnasieskolor. 

– Det handlar om ett 40-tal som utexamineras. De är otroligt mycket värda för oss. Det gäller även de som avslutar vuxenutbildningen.

Kompetensförsörjningsplan

I februrari beslutade vård- och omsorgsnämnden om en ”kompetensförsörjningsplan” med flera strategiska grepp, enligt Annika Eriksson.

– De som söker sig till oss ska känna sig trygga när de går in i jobbet. Vi behöver jobba mer med introduktion och ett lärande i vardagen, säger hon.

I klippet: Hör vilken överenskommelse kommunen tecknat med gymnasieskolor i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet