Maken dödad sonen torterad

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick det slutgiltiga beskedet dagarna före jul. Tamila Tankaeva och hennes två barn i Sundsvall ska utvisas från Sverige till Tjetjenien efter fem år.

Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter menar att anhöriga till motståndsmän i Tjetjenien i många fall utsätts för våld om de återvänder. De ansåg därför att Migrationsverkets utvisningsbeslut skulle omprövas. Men migrationsverket gör ingen annan bedömning än tidigare.

– Dom försöker döda min familj. Det är självklart. Det kommer att bli problem om vi kommer tillbaka, säger Tamila Tankaeva.

Maken död – sonen torterad

Hennes man dödades av militären i hemlandet och både hon och hennes son torterades. Då flydde Tamila Tankajeva och med sina två barn till Sverige och Sundsvall. Hon är livrädd för att återvända till Tjetjenien.

-I grunden finns det ett beslut som säger att dom inte beviljas uppehållstillstånd och vad vi har gjort är att försöka åberopa att det finns ett hinder mot att verkställa det här utvisningsbeslutet och den uppfattningen har man inte delat från migrationsverk och domstol, säger Anders Sundquist  på Rådgivningsbyrån för asylsökande.

”Ett trauma..”

Efter fem år i Sverige ska familjen. Tamila Tankaeva är övertygad om att det innebär döden för hennes vuxne son och sig själv. Ändå oroar hon sig mest för sin 14-åriga dotter,  som har Downs syndrom.

– Fem år är jättelång tid. För henne är det ett stort trauma. Dom vill inte titta på mitt problem, dom vill inte titta på min son... Varför vill dom inte titta på min dotter, säger Tamila förtvivlat.

– Varför vill dom inte tänka på henne?

Beslutet från migrationsverket får inte överklagas och nu tänker Tamila söka asyl i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer