Flera lastbilslass med uppgrävda massor från gamla Hagraffabriken i Härnösand har dumpats i skogen i stället för att köras till Umeå. Foto: Mikael Sjöberg/länsstyrelsen

Flera lastbilslass med farligt avfall dumpat i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem lastbilslass med uppgrävda massor innehållande miljögifter från Bionorrs anläggning i Härnösand har dumpats vid skogsbilväg i närheten i stället för att skickas till Umeå.

Händelsen är polisanmäld.

Under onsdagen kunde allehanda.se berätta att Härnösands kommun några dagar tidigare fick in ett anonymt tips om att jordmassor tippats ut vid en skogsbilväg i Häggdånger. I måndags kväll åkte en tjänsteman till platsen och fick se en lastbil i full färd med att dumpa massor. Tjänstemannen följde efter lastbilen till Bionorrs anläggning.

Jord och spån

Eftersom länsstyrelsen är tillsynsmyndighet över Bionorr kopplades även länsstyrelsen in. Mikael Sjöberg från miljöenheten har inspekterat de dumpade massorna.

– Det rör sig om jordmassor blandat med spån och lite annat som grävts ut där Hagraf höll till. Eftersom det är klassat som farligt avfall måste det skickas till en godkänt mottagare för destruktion, i det här fallet till Umeå. Men det hamnade betydligt närmare än så, säger han till SVT Västernorrland.

Minst fem lass

Mikael Sjöberg bedömer att fem till sex lastbilslass dumpats i en slänt där skogsvägen slutar med en vändplan. Exakt vad massorna innehåller för miljögifter vet han inte men under de 20 år grafitfabriken Hagraf var verksam, fram till 1991, spreds många ämnen ut både i luft och mark, till exempel polycykliska aromatiska kolvägen (PAH), tungmetaller och olja.

NCC har fått i uppdrag av Bionorr att frakta de uppgrävda massorna till Umeå och i sin tur anlitat en underentreprenör. Dumpningen är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.