Flera av bolagen har tidigare haft reducerat pris för unga, men slutat med det. Foto: Anna Beijron/ SVT

I dessa kommuner finns ungdomsrabatt på bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett kommunalt bostadsbolag i länet har ungdomskontrakt och ett bolag har ungdomsrabatt. Flera av bolagen har tidigare haft reducerat pris för unga – men det har tagits bort. Nedan ser du vad som gäller i respektive kommun just nu. I uppräkningen har vi inte tagit med eventuella studentboenden.

Kramfors

I Kramfors har Krambo tidigare haft reducerat pris för unga mellan 18 och 26 år – men inte längre.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Det hade vi för att få in ungdomar men sedan togs beslut att vi skulle ta bort det, säger Katarina Romppainen på Krambo.

Efterfrågan på hyresrätter i Kramfors har minskat, men det är fortsatt stort intresse för lägenheter som ligger centralt. Väntetiden kan vara ett år, att jämföra med 1-2 månader för en bostad i ytterkanterna.

Sollefteå 

I Sollefteå har man ungdomsrabatt upp till 25 års ålder på de mindre orterna. Som Junsele, Näsåker och Ramsele till exempel.

– Det är där vi har lediga lägenheter. I centralorten är det mer tryck. Vi vill också försöka ha kvar folk i de mindre samhällen. Det är svårt att behålla de yngre på de mindre orterna, säger Roger Lundin vd på det kommunala bostadsbolaget Solatum.

Ånge

– Vi tog bort ungdomsrabatten 2016. Vi har redan rabatterade hyresnivåer. Vi har en av Sveriges lägsta hyresnivåer. Hos oss är det 200 kronor billigare per kvadratmeter än i Sundsvall till exempel, säger Joakim Persson vd på ÅFA, Ånge Fastighets- & Industri AB.

Han säger att man inte haft hyreshöjningar på många år och att man kämpar med vakanser.

– Det är inga problem för unga att få tag i bostad i Ånge.

Timrå

– Vi har inga speciella ungdomsrabatter. Man har däremot förtur om man ska börja gymnasiet i Timrå och har föräldrarna på annan ort, berättar Anette Granzell som är uthyrningingsansvarig på Timråbo.

Väntetiden för att få en lägenhet är allt i från ett till nio år beroende på var och när man ska flytta. I snitt har man mellan 10 och 100 sökande per lägenhet.

Örnsköldsvik

Inte heller i Örnsköldsvik finns några särskilda ungdomsrabatter.

– Vi har aldrig haft det behovet. Det har aldrig varit på tal utan vi har studentrum och kombolägenheter där vem som helst får söka till mindre lägenheter eller kollektiva boenden, säger Maria Flodin kundcenterchef på Övikshem.

Många bolag har en åldersgräns för att få ställa sig i bostadskö. Men inte i Örnsköldsvik.

– Hos oss kan man ställa sig i kö från att man är nyfödd.

Kötiden varierar från fyra till fem år i centrala Örnsköldsvik till mellan noll och två år i övrigt.

Härnösand

– Nej vi har inga ungdomskontrakt och ungdomsrabatter. Vi har aldrig haft det. Vår hyresnivå är inte så hög och vi har haft lediga lägenheter. Däremot har vi halv sommarhyra för studenter, säger Härnösandshus vd Göran Albertsson.

Kötiden ligger i snitt på mellan ett halvår och ett år.

– Det kan vara längre om det är ett populärt område.

Sundsvall

Hos Mitthem i Sundsvall kan man ställa sig i kö från 16 års ålder. Här finns särskilda ungdomskontrakt. 100 av bolagets 5 800 lägenheter i samtliga områden är avsatta för unga mellan 18 och 26 år för att underlätta för dem att kunna konkurrera om ett kontrakt.

– Kötiden är ju mellan två och fem år så det är klurigt för de som är unga att få sitt första kontrakt så det känns viktigt att kunna hjälpa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet