Camilla Hjältman på Mitthem i Sundsvall berättar att utsikten för unga att få bostad är god. Foto: Anna Beijron

Så lyckas du på bostadsmarknaden som ung

Publicerad

Det pratas ofta om svårigheterna för unga att få egen bostad. Men när det gäller möjligheterna att få ett hyreskontrakt är de mycket goda, menar både Mitthem och Timråbo.

För att få ett kontrakt i allmännyttan behöver du stå i kö. Ju längre du stått i bostadskön, desto större chanser att få en lägenhet.

– Är man lite smart och planerar från att man är sexton år då är det inte speciellt svårt. Då har du en lägenhet när du är 18 år, säger Camilla Hjältman som är chef på kundcenter hos Mitthem i Sundsvall.

SVT granskar bostadsmarknaden

Kö från 16 år

Väntetiden för en ordinarie lägenhet hos Mitthem ligger på mellan tre och fem år. Men är man lite förutseende behöver det inte vara ett problem. Hos både Timråbo och Mitthem kan man numera ställa sig i bostadskö redan från 16 års ålder.

– Problemet är att man som ung kanske vill flytta från en dag till en annan. Men man måste planera. Min käpphäst är att vi inte har problem med bostäder för unga, utan problemet är att unga inte tänker på att planera för sin framtid, säger Micael Löfqvist vd på Timråbo.

”Gratis försäkring”

– Man ska stå i bostadskö. Jag ser det som en gratis försäkring om ett framtida boende. Unga och föräldrar kanske borde tänka mer på det här, säger Micael Löfqvist vd på Timråbo.

Ett annat sätt att samla poäng och göra bostadskarriär i kön hos Mitthem är att bo i studentlägenhet om man studerar.

– Då får du tillgodoräkna dig boendetiden som kötid tlll en vanlig lägenhet när du är färdigstuderad. Det är jättefina möjligheter, säger Camilla Hjältman.

Måste se om sitt hus

Men om man inte vet var man ska studera eller bo när man flyttar kan det bli svårt, eller?

–  Då får man ha lite koll och fundera var man vill studera och ställa sig i kö i de kommunerna. På de flesta håll kostar det ingenting att stå i kö, säger Micael Löfqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet