Foto: Fredrik Israelsson

Förgiftat område ska bli naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun vill göra området kring Herrgårdsparken i Köpmanholmen till ett naturreservat. Samtidigt finns höga halter av miljögifter i området.

Det är en rad olika faktorer som gör att Örnsköldsviks kommun jobbar för att området runt Herrgårdsparken ska bli ett naturreservat.

– Dels har vi naturvärden, det är ett väldigt populärt rekreations och friluftsområde och vi har en historia och kulturella värden, förklarar Johanna Martinell som är kommunbiolog i Örnsköldsvik och driver frågan om att göra Herrgårdsparken till naturreservat.

Dumpade gifttunnor

Långsiktigt bevarande

Samtidigt är området ett gammalt industriområde som bitvis är belastat med miljögifter från den verksamhet som tidigare pågått där. Bland annat har man upptäckt höga halter av dioxin i anslutning till ett före detta sågverk. Gifterna kan tyckas rimma illa med tanken på att skapa ett naturreservat men enligt kommunen handlar det om ett långsiktigt bevarande av området.

Hör kommunbiologens syn på saken i klippet.

Därför inrättas naturreservat

I Sverige och i många andra länder är naturreservat ett av de vanligaste sätten att långsiktigt skydda värdefull natur. Naturreservaten utgör cirka 85 procent av den yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken.

Miljöbalken anger följande skäl till att bilda naturreservat:

  • bevara biologisk mångfald
  • vårda och bevara värdefulla naturmiljöer
  • tillgodose behov av områden för friluftslivet
  • skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer
  • skydda, återställa eller nyskapa livsmiljöer för skyddsvärda arter.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet