Hör ”superentreprenören” Leif-Ivan Karlsson om sina kopplingar till fartyget. Foto: Anna Beijron/SVT

Förra ägaren till M/S Birger Jarl: ”Inget fel har begåtts”

Uppdaterad
Publicerad

Han presenterar sig som superentreprenör och före detta ägare till det nu rubrikskapande fartyget Birger Jarl. Leif-Ivan Karlsson säger till SVT att han anser att myndigheterna har fel om fartyget. Han säger att han inte längre äger skeppet – något som motsägs av uppgifterna i Transportstyrelsens ägarregister.

När fartyget la till vid Vivstavarvskajen på onsdagsförmiddagen var Leif-Ivan Karlsson på plats och hjälpte handgripligen till att surra fast fartyget.

Han har ägt det i flera år och drivit hotell och restaurang ombord. Han säger att båten inte hade tillstånd att ligga kvar på sin tidigare plats i Stockholm och därför kördes norrut.

M/S Baltic star

Hävdar sin rätt

Enligt myndigheterna har båten nyttjandeförbud och en förundersökning om brott mot fartygssäkerhetslagen är inledd. Men Leif-Ivan Karlsson menar att ”allt är i sin ordning”.

Äger du fartyget?

– Nej, inte nu längre. Jag har ägt den tidigare i fem år, men inte nu.

Uppgifter: samma ägare

Men enligt Lotta Taxén, sektionschef för Transportstyrelsens fartygsinspektörer, är det Rederi Karlssons AB – med Leif-Ivan Karlsson som ensam styrelseledamot – som äger fartyget.

– Det har inte skett någon ändring av ägarförhållandena sedan 2017, vad jag kan se här. Om inte båten sålts under det senaste dygnet eller så, då kan det vara så att de ännu inte hunnit registreras här, säger Lotta Taxén till SVT Västernorrland.

Hör Leif-Ivan Karlsson berätta vad han själv gjorde på plats och vad planerna för skeppet är i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet