Foto: Anna Beijron/ SVT

M/S Birger Jarl flyr myndigheterna – lägger till i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Hotellfartyget M/S Birger Jarl har lagt till i Timrå efter att olovligen ha avgått från Stockholm utan giltiga tillstånd.

– Mycket fräckt gjort, säger Pekka Piirainen, tjänsteman vid sjöberedskapen på Transportstyrelsen.

Fartyget M/S Birger Jarl har fram tills igår legat vid Stadsgårdskajen i Stockholm och fungerat som flytande hotell. Men byggnadskontoret hade beslutat om att vräka fartyget från sin kajplats senast första maj.

Problemet var att fartyget även saknade tillstånd att lämna kajen.

M/S Baltic star

– De hade fått ett nyttjandeförbud och då får man inte lämna kajen. Den var registrerad som fritidsbåt men var för långt för att få klassas som det. Dessutom hade det ingen giltig vrakförsäkring, säger Pekka Piirainen.

Lämnade utan tillstånd

Nyttjandeförbudet för M/S Birger Jarl utfärdades redan i maj i fjol, alltså för nästan precis ett år sedan.

Efter att två inspektörer från Kustbevakningen varit på plats och meddelat att de hade nyttjandeförbud valde man ändå att lämna kajen.

– Så fort inspektörerna gått iland sparkade de i gång motorena och gick, de hade heller ingen lots ombord, mycket fräckt gjort, säger Pekka Piirainen.

Fartyget har nu lagt till vid Vivstavarv i Timrå. Väntande iland fanns två inspektörer från Transportstyrelsen och även folk från Kustbevakningen som hade polisiära befogenheter.

Kan misstänkas för flera brott

Fartygets befälhavare kan nu komma att misstänkas för flera brott.

– Det kan bli frågan om brott mot lotsplikten och brott mot lag och förordning om fartygcertifikat. Det kan ge upp till två års fängelse, säger Pekka Piirainen.

Hamnens ägare, Nicklas Nyberg, berättar för SVT att han kontaktades av fartygets ägare för några dagar sedan. Ägarna uppgav att de inte hade plats i Stockholm och att de har nya planer för Birger Jarl.

Så fort fartyget lade till gick Transportstyrelsen och Kustbevakningen ombord på fartyget, rapporterar SVTs team på plats.

En förundersökning om brott mot fartygssäkerhetslagen är inledd.

– Jag har bara varit här i 31 år och det är inte många fartyg som har gjort det här, de har gjort allt fel, säger Pekka Piirainen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet