Befälhavaren döms efter att olovligen ha avgått från Stockholm till Sundsvall utan giltigt tillstånd. Foto: Anna Beijron/ SVT

Befälhavaren på M/S Birger Jarl fälld i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Befälhavaren på hotellfartyget Birger Jarl, som numera heter Baltic Star, har fällts i tingsrätten. Mannen dömdes på fyra punkter för brott mot lagen om fartygssäkerhet efter att olovligen ha avgått från Stockholm till Timrå utan giltigt tillstånd.

Vid första avresa mot Sundsvall den 19 maj 2019 väntade Kustbevakningen vid Vivstavarv i Timrå. Befälhavaren påstod då att det 92,66 meter långa fartyget är ett fritidsfartyg och behövde därför inte ett fartcertifikat. Under samma resa anlitades ingen lots trots att det krävs på den aktuella sträckan. Fartyget belades med nyttjandeförbud.

I slutet på april i år reser Baltic Star ännu en gång från Stockholm till Timrå trots nyttjandeförbudet. Även denna gång anlitas ingen lots.  

Sjötrafiksförordningen

Åklagaren hänvisar till sjötrafiksförordningen som säger att båtar längre än 24 meter anses som fartyg och kräver då ett giltigt certifikat. 

Mannen döms mot sitt nekande att betala 60 dagsböter om 50 kronor vilket motsvarar 3000 kronor totalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer