Hör vilka reaktioner Agria får från djurägare och om situationen påverkar viljan att teckna försäkring för sitt djur. Foto: Agria /TT

Försäkringsbolag ser risk för sämre djurskydd i Sverige: ”Kan få vänta länge i Norrland”

Publicerad

Sverige har länge haft ett starkt djurskydd, något som nu riskerar att försämras på grund av brist på djursjukvård, menar vd:n på ett av de stora försäkringsbolagen, Agria.

– Det här är värt att värna om, det är djuren som blir lidande.

SVT har i flera artiklar (se relaterade länkar nedan) lyft problemen inom djursjukvården. Utmaningarna är många. Nu menar Agrias vd att problemen i branschen kan leda till en försämrad djurvälfärd.

– Ur ett djurskyddsperspektiv är det allvarligt att djur får lida i väntan på veterinärvård alternativt få göra långa resor för att få vård, säger Agrias vd Agnes Fabricius till SVT.

Statligt och privat uppdrag

Jordbruksverket har uppdraget att säkerställa akut djursjukvård i hela landet dygnet runt. Medan privata aktörer har hand om den avancerade djursjukvården, även på jourtid.

Några av de stora aktörerna har aviserat att de inte klarar att bemanna sina djursjukhus under sommaren, på grund av personalbrist.

– Det är mycket som behöver åtgärdas på kort tid.

Branschen behöver nytänk

På försäkringsbolaget Agria ser man problem i tillgången på vård när det gäller både den statliga delen och de privata verksamheterna.  Det i en tid när antalet husdjur ökar kraftigt.

– Branschen behöver gå samman och försöka hitta lösningar på det här för djurens bästa.

Ekvationen går inte ihop

Efterfrågan på djursjukvård ökar samtidigt som tillgången är begränsad.

– Djuren tar mer och mer rollen som en självklar och fullvärdig familjemedlem och det gör att man vill göra allt för sina djur. Så efterfrågan på veterinärvård ökar samtidigt som antalet veterinärer som utbildats inte ökat.

– Samtidigt förstärks veterinärbristen då utbildade veterinärer slutar. Det är en mycket oroande utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.