Stefan Holgersson har tidigare arbetat som polis. Numera är han professor i polisvetenskap vid universitetet i Oslo. Foto: SVT

Forskaren om nya larmcentralerna: ”Dyrt, dåligt och ineffektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisforskaren Stefan Holgersson är starkt kritisk till den nya larmorganisation som polisen genomförde. Fallet i Härnösand förvånar honom inte.

Stefan Holgersson har själv jobbat som polis, men är numera professor i polisvetenskap vid universitetet i Oslo. För tre år sedan skrev han en omfattande forskningsrapport om polisens nya larmorgaisation.

Dyrare och sämre

Händelsen i Härnösand är inte unik, menar han. Det händer gång på gång.

– Jag varnade för detta redan då men tyvärr tar polisen inte sitt ansvar. De nya ledningscentralerna är helt enkelt en dålig lösning som inte fungerar som den ska. Man har blivit sämre på att lösa brott, man har sämre möjligheter att hjälpa allmänheten och man har sämre möjligheter att tillvarata personalens kunskap. Det har dessutom blivit dyrare, säger han.

Bakgrunden är att polisen 2015 lade ner 21 länskommunikationscentraler och ersatte dessa med sju regionledningscentraler. Planen var att det skulle bli bättre men kritiken hördes redan då. I främst skogslänen uttrycktes farhågor från såväl poliser, politiker som allmänheten att polisen skulle förlora lokalkännedomen.

Mörkertal av missar

Enligt Stefan Holgersson är det precis det som hänt. Dels har det inträffat flera uppmärksammade fall av missbedömda larm,  dels menar han att det finns ett mörkertal av händelser som inte nått offentligheten.

– Frågan är hur många gånger folk ska råka illa ut innan någon tar ansvar. Det här har jag varnat för i flera år samtidigt som jag ser att det händer gång på gång. Larmoperatörer och poliser hör av sig till mig och berättar om olika fel och brister. Det är dags att polismyndigheten tar ansvar för en illa fungerande organisation, säger Holgersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Larmhaveriet

Mer i ämnet