Björnen instängd mellan havet och motorvägen

Uppdaterad
Publicerad

Målsättningen är fortfarande att skrämma bort björnen från villaområdet, men nya beslut kan komma att fattas under onsdagen. Ett problem är att björnen är instängd i ett tätbebyggt område mellan havet, Indalsälven och motorvägen.

Polisen fick under natten mot onsdagen in samtal om att björnen finns kvar i trakterna av Sörberge. SVTs reporter Fredrik Israelsson såg själv björnen strosa omkring bland villaträdgårdarna.

Björnen har inte visat upp något aggressivt beteende utan snarare reagerat på sina människomöten genom att dra sig undan.

Björn i villaområde

Rovdjursexperter

Polisens plan är nu att rådfråga länsstyrelsens rovdjursexperter om nästa steg. Skulle det bli aktuellt att skjuta björnen är det länsstyrelsen som fattar beslut om skyddsjakt, men även polisen kan i akuta lägen fatta beslut om avlivning. Tills vidare gäller dock den mjuka linjen från myndigheternas sida.

– Vi har eftersöksjägare i området som har till uppgift att försöka skrämma bort björnen men det finns en del problem att hantera. Sörberge ligger trångt med havet på tre sidor och motorvägen på den fjärde. Vi behöver diskutera med länsstyrelsen hur vi ska hantera det här, säger Liv Fahlén vid polisens regionledningscentral.

Siktades i måndags

Björnen siktades första gången i måndags morse när Katja Lundberg mötte den under en joggingrunda, men sedan dess har det inte kommit in några nya rapporter från boende i Sörberge förrän nu.

Polisens förhoppning är att folk håller sig borta och att att björnen i Sörberge inte ska dra till sig björnturister och andra nyfikna. Det finns cirka 2 900 björnar i Sverige.

SKYDDSJAKT PÅ BJÖRN

• Det är Länsstyrelsen som beslutar om skyddsjakt på björn.

• Skyddsjakt kan medges för att förebygga och förhindra allvarliga skador på renar, tamboskap och annan egendom.

• I vissa fall, om en björn kan antas vara en fara för allmänhetens säkerhet, kan polisen fatta beslut om avlivning enligt 9 § jaktlagen.

(källa: Naturvårdsverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björn i villaområde

Mer i ämnet