Ordnade generösa villkor – i handskrivet tillägg

Uppdaterad
Publicerad

Efter massiv kritik tvingas landstingsledningen backa. Samtidigt dyker fler märkliga omständigheter kring chefsavtalen i landstinget upp.

Efter den senaste veckans avslöjanden om frikostiga chefsavtal kallade landstingsledningen på onsdagen till presskonferens. Beskedet från landstingsledningen var tidigare att man ville ”blicka framåt”. Nu vill regionråd Erik Lövgren (S) granska regler och avtal.

Samtidigt kan vi berätta om fler omständigheter kring chefsavtalen. Med rader av frågetecken. I måndags kunde vi berätta om den tidigare förvaltningschefen för specialistvården i länet, Margareta Berglund Rödéns extraknäck, som affärsområdeschef i ett konsultbolag inom hälso- och sjukvården, samtidigt som hon haft en heltidslön som läkare på Sundsvalls sjukhus.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Varför avslutades uppdragen plötsligt?

Det är i dag oklart om bisysslan varit godkänd och dokumenterad, som landstingets regler kräver.

Beskedet från landstinget i måndags var att bisysslan upphört den 31 maj i år och att Rödén varit konsult och inte chef i bolaget. Samma besked lämnar konsultbolaget till oss. Men nu har inte bara Berglund Rödéns kontrakt med bolaget upphört.

Även den tidigare landstingsdirektören Anders L Johansson ska nu ha slutat och plockats bort från bolagets hemsida.

I övrigt vill företaget inte kommentera saken vidare.

Frågan är varför uppdragen plötsligt avslutades den 31 maj, och på vems initiativ?

Inga åtgärder från Fållbäck-Svensson

Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef på landstinget väljer att hänvisa frågorna till Rödens chef på ortopeden, Johan Nilsson.

När det gäller frågorna kring extraknäcket för konsultföretaget har hon själv inte vidtagit några mått och steg. 

– Jag blev informerad om att det hade avslutats, säger hon.

SVT : Har du varit i kontakt med Ledningsbolaget i när det gäller uppdraget för Berglund Rödén?

– Nej, det har jag inte varit, säger Nina Fållbäck-Svensson.

SVT : Har du fått någon förklaring till varför kontraktet med Anders L Johansson avslutades i samma veva?

– Nej, säger hon, och hänvisar till  att Johansson försvann från landstinget redan 2015.

SVT: Margareta Berglund Rödén uppgavs på företagets hemsida vara affärsområdeschef på företaget, har den positionen varit förenlig med landstingets regler?

– Den frågan får du ställa till Johan Nilsson, länsklinikchefen, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Kort tid som förvaltningschef

Berglund Rödéns tid som förvaltningschef blev f ö påfallande kort. Avtalet med henne skrevs i januari 2014, men bara sex månader senare klargjorde hon för landstingsdirektören att hon vill sluta. 

När Margareta Berglund Rödén senare lämnade uppdraget i landstinget hösten 2015 hade hon fått rätt till reaktivering enligt ett avtal hon träffat med sin dåvarande chef, landstingsdirektör Anders L Johansson. Reaktivering innebär tid för att komma tillbaka till sitt yrke.

I det här fallet tjänsten som överläkare på ortopeden.

Redan 2015 ska den överenskommelsen ha träffats, för att Berglund Rödén ”på bästa sätt skulle komma in i sitt uppdrag”.

Fick behålla topplön

Men Anders L Johansson bad i mars 2015 att hon skulle stanna kvar på posten tills den nya länsklinikorganisationen var på plats.   Berglund Rödén skulle få behålla sin chefslön när hon återgick till sin läkartjänst tyckte Anders L Johansson. Med löpande uppskrivningar skulle den landa på 114 000 kronor i månaden.

Som verksamhetsansvarig för ortopedi utsågs Johan Nilsson som alltså skulle komma att bli Berglund Rödéns nya chef när hon väl gick tillbaka till läkaryrket.

Oklart om villkoren

Vi har begärt uppgifter om hur Margareta Berglund Rödéns avtalade reaktivering sett ut. Vi har även begärt uppgifter om hennes tjänstgöringsgrad på sjukhuset. Men vi har inte fått några svar. Vi hänvisas till Johan Nilsson som uppges vara på semester till den 13/6.

Det vi vet är att Rödén först skriver avtal med Johan Nilsson som ny länsklinikchef för ortopeden. Sedan träffar Nilsson avtal om Rödéns villkor som läkare på ortopeden. Klart är att Johan Nilsson får ett betydligt mer förmånligt avtal än de övriga länsklinikcheferna.

I hans avtal står att han har rätt till ett års reaktivering med bibehållen lön utifrån egna förutsättningar, det år han fyller 64.

Handskrivet tillägg

Skrivningen är ett tillägg, gjort för hand på ett i övrigt standardiserat avtal. Frågan är varför Johan Nilsson får det villkoret när ingen av de övriga cheferna omfattas av förmånen?

På de övriga länsklinikchefernas avtal står en annan formulering: ”Inför övergång till andra uppgifter i landstinget aktualiseras eventuellt behov av kompetensutveckling/reaktivering.”

När Nina Fållbäck Svensson av SVT får frågor som rör det här tillägget, hänvisar hon återigen till Johan Nilsson.

Hon säger sig inte se något anmärkinngsvärt med villkoren.

Vi har sökt såväl Margareta Berglund Rödén, Johan Nilsson och vd:n för Ledningsbolaget, Lena Lyckenvik för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet