Foto: TT/Privat

Potatisodlingen i fas efter svåra vårfloden

Publicerad

För bara några veckor låg potatislanden i Nybyn, Sidensjö, under vatten. Men tack vare värmen kan odlaren Stefan Nyström nu få ner knölarna i jorden.

– Vi ligger i fas, det har torkat upp väldigt bra, säger han.

De största snömängderna i mannaminne och en snabb vår ledde till svåra översvämningar i Sidensjötrakten i Örnsköldsvik i början av maj.

– I princip all odlingsmark låg under vatten då, så visst var man lite orolig, berättar potatisodlaren Stefan Nyström.

Ingen tjäle

Men med sommarvärmens hjälp förvandlades de grunda sjöarna till åkermark igen på kort tid.

– Det har torkat upp väldigt bra och en orsak till är att vi inte haft något tjäle i princip i vinter, så vattnet rann bara rätt ner, säger Stefan som nu under helgen kommit i gång med vårsådden.

De närmsta veckorna får han fullt upp att sätta knölarna i jorden på 25 hektar.

– Ett normalår brukar vi börja kring den 25 maj så vi ligger faktiskt i fas nu.

Gärna lite regn

För potatisskördens del hoppas Stefan att det inte blir för torrt framöver.

– Regn är bra för potatisen, och värme också. Skulle det bli torrt har vi möjlighet att konstbevattna det mesta men naturlig bevattning är förstås både billigare och kräver mindre jobb.

– Man brukar ju säga att bönder alltid klagar på vädret, oavsett vad det är, men just nu har jag inget att klaga på, säger Stefan Nyström med ett skratt.

Bra början

Annat var det i fjol, ett år Stefan helst vill glömma potatismässigt.

– Det var väldigt djup tjäle under vintern, en sen vår, kall sommar och blöt höst. Men den här sommaren tror jag blir bra, den har ju redan börjat kanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.