Fria mensskydd till skolor i Härnösands kommun

Uppdaterad
Publicerad

Från och med augusti 2022 kommer fria mensskydd att finnas tillgängligt på skolor i Härnösands kommun. Beslutet gäller under förutsättning att nämnden beviljas folkhälsomedel från Kommunstyrelsen.

Beslutet om fria mensskydd i Härnösands skolor togs under måndagen av en enig nämnd i Härnösands kommun. Planen är att installera mensskyddsautomater i samtliga av de kommunala skolorna samt vid Härnösands gymnasium.

– Idag finns redan möjligheten att tillhandahållas mensskydd via skolsköterskan men vi vill öka tillgängligheten till mensskydd ifall skolsköterskan inte går att nå, säger Monica Fällström (S), skolnämndens ordförande.

Mensskyddsautomaterna kommer troligast att placeras på skolans toaletter från och med augusti 2022 och kommer att vara kostnadsfria att använda.

Hör Monica Fällström berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.