Foto: SVT / arkiv

Fyra åtalas för människorov och grov utpressning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga män från Sundsvallsområdet ställs inför rätta sedan de rövat bort en 23-årig man under hot och tvingat ner honom i ett källarutrymme. Där har han misshandlats grovt och under dödshot tvingade männen hans föräldrar att föra över 15 000 kronor.

Listan över brottsrubriceringar i åtalet är lång; de fyra åtalade männen i åldrarna 18-23 år misstänks för grov misshandel, människorov, grovt olaga hot, grov utpressning, grovt rån och övergrepp i rättssak.

Enligt åtalet har männen den 14 november i fjol lurat sitt offer till parkeringen utanför Himlabadet i Sundsvall med förevändningen att en skuld skulle återbetalas till honom.

Hotades med kniv och vapen

Där misshandlades 23-åringen och hotades med att bli skjuten i benet eller skuren om han inte följde med dem. En av männen hade kniv och en annan förklarade att han hade ett skjutvapen på sig.

Därefter tvingades han in i en bil med en kapuschonghuva över huvudet så att han inte skulle se vart färden gick.

Förövarna tvingade mannen att lämna ifrån sig sin klocka, sin telefon, en jacka och en tröja som tillsammans beräknas vara värda runt 10 000 kronor.

Brändes i ansiktet

Färden gick till bostadsområdet Bredsand söder om Sundsvall under det att den kidnappade fick ta emot slag, sparkar och hot.

Väl framme fördes 23-åringen ner i en källare där han tvingades klä av sig naken varefter han filmades. Han sparkades, slogs med knytnävsslag och piskades ett 25-tal gånger med ett tillhygge.

Han brändes med en tändare i ansiktet och på en arm, fick en kniv tryckt mot strupen och hotades med att han skulle dö om inte han och hans familj samarbetade.

Tvingade av föräldrarna 15 000

Därefter tvingade gärningsmännen offret att ringa sina föräldrar för att få dem att föra över 15 000 kronor till hans konto – annars skulle han dödas. Han tvingades in i bilen för färd till en bankomat där de 15 000 kronorna togs ut.

Efter tre timmars tortyr släpptes mannen – efter att männen sagt att han skulle skjutas om han gick till polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.