En av de misstänkta greps vid ett uppmärksammat tillslag i Skönsberg Foto: Gobiten.se

Människorov handlade om pengar och knark

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män som misstänks ha fört bort och misshandlat en ung man i Sundsvall i mitten av november är nu i polisens förvar. Samtidigt framkommer hur det hela gick till.

Den 14 november larmades polis av en ung man, enligt honom hade hans kamrat förts bort i en bil av fyra män utanför Himlabadet i Sundsvall. Männen krävde 10 000 kronor eller motsvarande mängd narkotika annars skulle de döda den bortförde.

Även mannen som kontaktade polisen hade hotats och misshandlats vid bortförandet av sin kamrat. Senare får han ett samtal där en man säger: ”Om vi inte får 10 000 kommer du att hitta din kompis i diket”. Samma meddelande kommer även via Snapchat och kidnapparna meddelar att de ”Kommer klippa alla du känner”.

kidnappningsmålet i sundsvall

Hot med vapen

Anmälaren berättar för polisen att de fyra männen varit beväpnade med kniv och pistol. Händelsen utlöste stor aktivitet hos Sundsvallspolisen för att försöka hitta männen. Beslut togs om att använda förstärkningsvapen och poliserna uppmanades att hålla hög säkerhet vid husrannsakningar. Tillslag gjordes i Bredsand, Skönsberg och Matfors utan framgång.

– Det finns hot om vapen, om det verkligen funnits något skjutvapen vet vi inte men det förekom en kniv, säger chefsåklagare Marina Amonsson till SVT Västernorrland.

Hittades misshandlad

Den bortförde mannen hade till slut släppts efter att hans kidnappare utsatt honom för grov misshandel, han fördes till Sundsvalls sjukhus för vård.

Två häktade

Redan dagen efter kunde Sundsvallspolisen gripa en av de fyra männen, en 18-årig Sundsvallsbo. Efter ytterligare åtta dagar greps en 21-årig man vid ett uppmärksammat tillslag i bostadsområdet Skönsberg i Sundsvall. Bägge häktades på sannolika skäl misstänkta för människorov, misshandel och olaga hot.

Två anhållna

Under måndagen kunde polisen så gripa de två sista misstänkta, bägge i 20-årsåldern. De anhölls senare misstänkta för samma brottslighet som de två första.

– Vi har sökt dem sedan det hände, en av dem kunde gripas när polisen stoppade en misstänkt bil, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

Amonsson har fått häktningstiden på de två första misstänkta förlängd till den 20 december men hon tror inte att åtal kommer att väckas före jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kidnappningsmålet i sundsvall

Mer i ämnet