Anna Alleman dog när läkarna misstog cancer för diabetes.

Efter fyraåriga Annas död: sjukvården anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

I somras dog fyraåriga Anna Allemann i Resele i cancer. Region Västernorrland har nu anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sedan den egna internutredningen visat på en rad brister och fel i fallet Anna.

Fyraåriga Anna Allemann i Resele i Sollefteå kommun hade haft svåra magsmärtor en längre tid när hon avled i juli i fjol i akut hjärtstillestånd.

Det visade sig att Anna haft en njurtumör som sjukvården missat.

Anna Allemann

Region Västernorrland har nu alltså anmält sig själv till IVO enligt Lex Maria. En internutredning av det inträffade har gjorts, och den ligger till grund för annmälan.

Brister och fel på ett flertal punkter

Regionen skriver nu bland annat i sitt pressmeddelande: ”Händelsen anmäldes som avvikelse och händelseanalys har utförts på uppdrag av länsverksamhetschef. Analysen visar på brister i kommunikation och information vid överföring av patienter mellan olika sjukhus, både vad gäller åtgärder och planering av insatser.”

Vidare konstateras brister av behandlande läkare i bedömningen av resultatet av laboratorieproverna, ”brister i dokumentation och rutiner för handläggning av diabetes hos barn samt brister i utbildning och kompetens för omhändertagande av diabetesbarn.”

IVO ska nu utreda händelsen vidare.

Till sjukhus med magsmärtor

I december 2016 blev Anna Allemann sjuk med magsmärtor och lades in på Örnsköldsviks sjukhus. Där fick hon diagnosen diabetes typ 1 och behandlades för det men hennes magproblem fortsatte.

I slutet av juni förra året uppsökte familjen sjukvården igen då Anna haft ont i magen i en veckas tid. Hon fick då behandling för förstoppning men fem dagar senare återkom familjen.

Avled i hemmet

Dagen efter kontrollerade den första barnläkaren om Anna blivit inlagd på sjukhus och eftersom hon inte blivit det såg läkaren till att Anna fick komma på ett akut mottagningsbesök – som inte visade några onormala fynd i magen.

Ett par veckor senare, 24 juli, dog Anna Allemann i hemmet. Obduktionen visade att hon hade en njurtumör som lett till komplikationer och hjärtstillestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anna Allemann

Mer i ämnet