Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
GIF Sundsvalls riskkapitalbolag har rönt stort intresse enligt ordförande Hans Selling. Foto: Bildbyrån/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Giffarnas riskkapitalbolag har fått in 6,2 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

GIF Sundsvalls satsning på riskkapitalbolag för att rädda ekonomin har hittills inbringat 6,2 miljoner kronor – målet är tio miljoner. Även om det sportsligt ser mörkt ut för klubben, så hoppas ledningen att den ekonomiska krisen nu ska vara över. För den här gången.

I våras var beskedet bistert – det tänkta överskottet hade vänts i ett behov av tolv miljoner för att klara verksamheten.  Nye ordföranden Hans Selling var rejält sur när han presenterade siffrorna och menade att han förts bakom ljuset. 

Läget ljusare

Idag tycks läget ljusare. Man har lyckats sänka sina kostnader med 3 miljoner och pengar har kommit in från spelarförsäljningar. Hur mycket de försäljningarna gett vill man inte kommentera, men budgetmålet för detta på fem miljoner för 2019 är uppnått. Men den viktigaste faktorn för den ekonomiska förändringen är det nya riskkapitalbolag som bildats där investerare kan köpa aktier.

– Hittills har vi fått in 6,2 miljoner, berättade Hans Selling vid en presskonferens på fredagen.

Kollade inte siffrorna

Målet är att ta in tio miljoner kronor, vilket enligt Selling menar inte är omöjligt att uppnå. 50 procent av satsade pengar går tillbaka till investerarna vid spelarförsäljningar. Avtalet gäller i fem år.

I våras sa du att du kände dig lurad av hur det ekonomiska läget hade presenterats. Kan du utveckla det där?

– Nej, men det är klart att man gör det, om du går in och tar en budget som ska visa 188 000 kronor plus, och så visar det sig att det är ett minus på 12,4 miljoner, då är det klart att man känner sig lurad.

Men kollade du inte siffrorna innan du tog över som ordförande?

– Nej, jag gjorde inte det, jag fick den där budgeten och då såg det ut så där.

Ingen kommentar om Cedergrens framtid

Förhoppningen är att den ekonomiska krisen nu ska vara över – samtidigt som den hotande nedflyttningen till Superettan skapar nya bekymmer. Ramlar klubben ur missar man minst tio miljoner, pengar som det nya TV-avtalet skulle ge. Sist frågan som ingen inom GIF Sundsvall vill svara på idag – hur blir det med hårt kritiserade tränaren Joel Cedergrens framtid?
 

– Inga kommentarer, svarar Hans Selling kort.

Samma svar som alla andra i ledningen ger just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

GIF Sundsvalls ekonomi

Mer i ämnet