Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som gör att bangården i Ånge kan bli intressant för Nato? Se Ånges kommunalråd Erik Lövgren (S) och Håkan Gunneriosson, docent i krigsvetenskap, berätta i klippet. Foto: SVT

Gigantisk bangård i Ånge kan bli strategisk knutpunkt för Nato

Uppdaterad
Publicerad

Ett framtida Natomedlemskap gör att små kommuner hoppas på arbetstillfällen och infrastruktur. Bedömare menar att den gigantiska bangården i Ånge, med anslutning från Norge och möjlighet att sprida trupper och materiel över landet, kan bli viktig för Nato.

– Det är klart att det kan vara intressant, säger Håkan Gunneriosson, docent i krigsvetenskap.

Ånge är en klassisk järnvägsknut med en jättelik bangård, en av de största i landet. Kanske kan ett antågande Natomedlemskap göra bangården extra attraktiv.

Håkan Gunneriosson är docent i krigsvetenskap och verksam vid Risk- och kriscentrum på Mittuniversitetet i Östersund. Han menar att bangården är av intresse i sammanhanget.

Sverige och Nato

Av intresse i sammanhanget

– Nato är intresserade av att infrastruktur fungerar, säger han.

I dagsläget är det oklart vad Nato kommer att begära av Sverige när det gäller järnvägar, men om man anser att bangården i Ånge är av strategisk betydelse kan det komma krav på upprustning.

– Om Nato övar i området och finner att bangården är något bra, men att det finns saker som inte fungerar, då kommer Sverige som värdland att få en rapport om det, förklarar Håkan Gunneriosson.

”Kommer att få betydelse”

Kommunalrådet i Ånge, Erik Lövgren (S) är övertygad om att Natointrädet och bangården kommer att få betydelse i Ånge.

– Det är inga drömmar, de planer som finns är att trupper ska förflyttas från väst till öst eftersom den möjliga gräns som blir för krigshändelser är Finlands gräns mot Ryssland.

Järnväg bästa sättet?

Samtidigt är frågan om Nato ser järnväg som det bästa sättet att frakta trupper, fordon och utrustning?

– Jag tror att vid en truppförflyttning behöver man nog alla vägar och järnvägar, säger Erik Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet