Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är klart att man är besviken, säger Else Ammor.

Bedrövelse i föreningen Rädda Petersvik – glädje hos SCA

Uppdaterad
Publicerad
Föreningen Rädda Petersvik hoppas fortfarande att bygget aldrig blir av medan Sundsvalls kommun och SCA nu står beredda att sätta spaden i jorden.

Logistikparken i Petersvik har varit en het fråga i snart 12 år. Förespråkarna hos SCA och Sundsvalls kommun, har stått på ena sidan medan 14 000 medlemmar i Rädda Petersviks facebookgrupp stått på den andra. Beskedet igår från Högsta domstolen innebär att striden nu är över.

Inte helt uppgivet

Föreningen Rädda Petersvik har i flera år slagits för att Petersviksområdet ska bevaras, men efter att föreningen först förlorat i mark och miljödomstolen och sedan nekats prövningstillstånd hos HD är de juridiska vägarna uttömda. Idag är föreningen Rädda Petersviks främsta företrädare, Else Ammor, besviken men inte helt uppgiven.

– Nu ska både kommunen och SCA skjuta till pengar för att logistikparken ska bli av och det finns fortfarande chans att de kommer på bättre tankar, säger Else Ammor.

Hotat kedja fast sig

Projektet är kostnadsberäknat till cirka 700 miljoner men Else Ammor tror att slutnotan kommer att stiga till en miljard innan allt är klart. Det, och de praktfulla sekelskiftesvillorna i Petersvik är fortfarande hennes starkaste argument mot logistikparken. Hon och flera föreningsmedlemmar har tidigare sagt att de till och med är beredda att kedja fast sig i området för att hindra exploateringen, men om det blir så förefaller idag tveksamt.

– Jag är en laglydig medborgare som tror på juridiken och demokratin, och fortfarande krävs politiska beslut för att logistikparken ska bli av. Jag sätter mitt hopp till det, säger Ammor.

SCA berett med pengar

Även SCA behöver fatta ett investeringsbeslut. Medan kommunen bygger kombiterminalen ska SCA ska bygga den del av logistikparken som blir containerhamn. Det innebär en investering för SCA på nära 300 miljoner.

– Beskedet igår är viktigt för SCA. Mängden containertransporter ökar över tid och det sker idag via provisoriska och tunga lösningar i Tunadalshamnen. Efter utbyggnaden av Östrandsfabriken ser vi dessutom ett ytterligare växande behov av en effektiv containerhamn, säger Björn Lyngfelt, informationsdirektör vid SCA.

Logistiska frågor

Enligt Lyngfelt står SCA berett att skjuta till de pengar som behövs.

SVT: När fattar ni ert beslut?

– Det är inte klart ännu. Vårt investeringsbeslut avgörs mer av logistiska frågor kring själva bygget, men allt är förberett. Vi har väntat länge på det här beskedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petersvik

Mer i ämnet