Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar Glenn Nordlund (S), regionens mäktigaste politiker, förklara hur det kommer sig att Västernorrland intar bottenplatsen när det gäller vårdtillgänglighet. Foto: SVT

Glenn Nordlund (S) efter Ivos hot om vite: ”Inte förvånande”

Uppdaterad
Publicerad

Fler vårdplatser – eller tvingas betala 15 miljoner kronor.

Så lyder Inspektionen för vård och omsorgs krav på regionen.

Nu svarar regionstyrelsen ordförande Glenn Nordlund på kraven från Ivo.

I Ivos utredning står det bland annat att regionen inte har planerat eller organiserat för att förebygga överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus. Något som i sin tur har påverkat patientsäkerheten.

Nu kommer Ivo med ett föreläggande till regionen, där man måste tillhandahålla 219 vårdplatser innan den 30 september. Lyckas man inte med det riskerar man att tvingas betala 15 miljoner kronor i vite.

Kommer ni att klara det?

– Vi har ingen annan ambition än att nå upp till de vårdplatser som vi har beslutat och det är ju det Ivo pekar på. Den nivå som vi har beslutat om, det är ju dit vi ska nå. Och att vi har beslutat om den är ju för att vi tycker att det är en relevant nivå och då behöver vi jobba stenhårt för att nå dit, säger Glenn Nordlund (S).  

Inga tillräckliga åtgärdsplaner

Ivo konstaterar i rapporten att situationen med överbeläggningar har medfört allvarliga vårdskador för patienter och risker för fler allvarliga vårdskador för patienter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sundsvalls sjukhus riskerar vite på 15 000 000 miljoner kronor av inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om man inte kan tillhandahålla 219 vårdplatser senast den 30 september. Foto: SVT

Situationen har pågått under flera år utan att regionen har vidtagit åtgarder som har lett till varaktiga forbattringar och dessutom har man inte, enligt Ivo, presenterat några åtgärder som ses som tillräckliga för att situationen med överbeläggningarna kommer att åtgärdas.

I videon svarar regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) på den kritiken, men också på Ivos krav om fler öppna vårdplatser på sjukhuset innan den 30 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.