Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Breilin på Nolaskolan i Örnsköldsvik menar att gratis mensskydd på skolan kan motverka frånvaro. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Julija Sidner/SVT

Gratis mensskydd för alla elever i Örnsköldsvik: ”Alla ska känna sig trygga i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Örnsköldsvik beslutade 2022 att gratis mensskydd skulle finnas på kommunens skolor. Två år senare blev det verklighet.

– Det här är ett steg närmare att skolan blir jämställd, säger Lina Breilin, ordförande för Nolaskolans elevkår.

Tidigare har gratis mensskydd funnits att hämta hos elevhälsan. Nu har automater med bindor och tamponger satts upp, för att kostnadsfritt förse personer med mensskydd, vilket allehanda.se var först med att berätta.

Elevkåren på Nolaskolan har länge drivit frågan om gratis mensskydd.

– Det här är ett steg närmare att skolan blir jämställd, säger Lina Breilin, ordförande Nolaskolans elevkår.

Tummen upp för gratis mensskydd

I Västernorrland erbjuder Härnösand, Timrå och Ånge gratis menskydd via automater sedan tidigare. När SVT går med Breilin genom gymnasieskolan träffar vi flera elever som ger tummen upp om gratis mensskydd.

– Alla jag har pratat med har tyckt att det är ett jättebra initiativ av skolan och kommunen. Det har funkat bra hittills, automaterna är välfyllda och det ser snyggt ut, säger Lina Breilin.

Gratis mensskydd till elever – läget i länets övriga kommuner:

Kramfors

Har tagit in offerter från flera företag som har mensskyddsautomater men har inte köpt in några. Många skolor delar ut mensskydd och det finns små skåp på tjejernas toaletter.

Sollefteå

Har gratis mensskydd, men inga automater. Genomförde ett test på gymnasiet och konstaterade att de dels var väldigt dyra och dels inte användes. Mensskydden finns i stället hos skolsköterskan och kan också finnas på exempelvis toaletter.

Härnösand

Alla skolor har automater för mensskydd, med en person på varje skola som ansvarar för att de fylls på.

Sundsvall

Erbjuder gratis mensskydd på alla kommunens skolor. Har inte automater, mensskydd kan hämtas hos skolsköterskorna.

Timrå

Erbjuder gratis mensskydd. På högstadieskolorna och inom gymnasieskolan finns automater samt skydd hos skolsköterska, på F-6-skolorna finns skydd hos skolsköterskan.

Ånge

Tillhandahåller gratis mensskydd på flera olika sätt. I de lägre åldrarna från mellanstadiet finns särskilda toaletter som är utrustade med mensskydd. På gymnasiet har de RedLocker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.