Han har själv varit nära att dö av fentanyl och jämför det med rysk roulette. Foto: SVT Eva Harström

Han ”dog” två gånger samma dag av fentanyl

Publicerad

Han har både missbrukat och sålt dödsdrogen fentanyl. När han själv tog en överdos räddades han till livet av en kompis som gjorde hjärt- och lungräddning. En halvtimme senare tog han en ny överdos.

För 15 år sedan kom ”Stefan” för första gången i kontakt med fentanyl. Då missbrukade han själv och sålde det som heroin.

– Det stora problemet med det var att det var jättesvårt att blanda ut.  Man visste aldrig när man sålde eller tog om det var jättestarkt, eller halvstarkt eller svagt.

När han själv tog en överdos fentanyl satt han inne på anstalt och det var det en annan intern som räddade livet på honom.

– Hade det inte funnits någon där, som andades åt mig och gjorde hjärt- lungräddning och slog mig i ansiktet, så hade jag inte jag levt idag.

En halvtimme senare tog ”Stefan” en ny överdos.

– Det är ju rysk roulette. Det är ganska hemskt att jag värdesatte mitt liv så lite.

Flera överdoser

En och samma vecka kom ambulansen hem till hans lägenhet sex gånger. Då hade de som köpt hans fentanyl av tagit överdoser. Ingen dog den gången och själv tog han inte på sig någon skuld.

– Om man varnar folk som köper och säger att det här är jättestarkt, så är det upp till dom själva, tänkte jag då.

Tacksam för hjälp

I dag är Stefan 47 år och har varit fri från droger i åtta år. Han har ett liv han drömt om, med körkort, bil och jobb. Han menar att han har socialtjänsten och kriminalvården att tacka för att han lyckades ta sig ur sitt missbruk.

– Jag fick åka på ett behandlingshem i stället för att sitta i fängelse. Innan jag var klar i behandlingen hade jag fått elva månaders drogfrihet. Det var nog det som var avgörande.

Nu oroas han över att dödsdrogen fentanyl finns så lättillgänglig.

– Att man kan sitta med det hemma och beställa på nätet, jag tycker att det är jätteilla och livsfarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet