Madeleine Ljungberg är målsägandebiträde för den mördade Ramin Scherzajs familj Foto: Barbro Sellin/SVT

”Han mördades för att han var kär”

Uppdaterad
Publicerad

Mordoffrets familj fick fly Sundsvall efter mordet. Nu följer de rättegången på distans från en ort i Mellansverige.

Efter de fällande domarna i tingsrätten var familjen till mördade Ramin Scherzaj tillfreds med de långa straff som dömdes ut, men nu börjar rättsprocessen om i hovrätten. Det kommer att dröja månader innan det står klart hur hovrätten ställer sig till skuldfrågan och strafflängder.

Tvekamp i rätten

Madeleine Ljungberg från Gävle är familjens ombud under hovrättsförhandlingen. Hon håller dem ständigt uppdaterad om vad som sker under rättegångsdagarna. Flera av de livstidsdömda har bytt försvarare sedan tingsrätten och redan i inledningen av hovrättsförhandlingen står det klart att försvaret gjort en del taktiska överväganden.

23-åring bortrövad i Gävle

– Vi kommer att få se nyheter. Jag tror att det blir en del nya förhör under rättegången som antagligen ger rätten nya uppgifter att ta ställning till, säger Madeleine Ljungberg.

Tomas Olsson som är ny försvarare för en av de livstidsdömda har redan ifrågasatt ett expertvittne om hederskultur som framträdde i tingsrätten och det står redan nu klart att han ifrågasätter åklagarsidans huvudtes, att det skulle röra sig om ett hedersmord.

Bild på mördade Ramin

Som målsägandebiträde är Madeleine Ljungbergs uppgift att företräda dödsboet efter Ramin Scherzaj och se till att han och hans familj inte glöms bort under den rättsliga tvekampen mellan försvarare och åklagare.

– Självklart ska fokus i det här läget ligga på förövarna och hederskontexten. Samtidigt är våra tankar med familjen. Dom finns ständigt här och det påmindes vi om alldeles nyss när det visades en bild på Ramin under lång tid så jag tycker nog att åklagarna hela tiden försöker påminna och göra rätten medveten om att det handlar om en ung man som bragtes om livet för att han var kär.

Lillebror och mamma

Veckorna innan mordet förra våren fick Ramin Scherzaj anonyma dödshot skickade via SMS som också riktade sig mot hans mamma och lillebror i Bredsand utanför Sundsvall. Hoten polisanmäldes men det var först efter att Ramin Scherzaj kidnappats och hittats död som familjen fick personligt skydd och hjälp att flytta från Sundsvall till ett skyddat boende i Mellansverige.

Brottsoffer kan i vissa situationer få personligt skydd av polisen i samarbete med andra myndigheter och organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet