Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen simmade den första älgen över älven och det bekräftades även av kontrollrummet att älgen simmade hela vägen. I klippet ovan kan du se den första älgen simma över. Foto: SVT

Här simmar årets första älg över Ångermanälven

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen 3 maj vid 10.30-tiden simmade den första älgen över Ångermanälven – något som kunde konstateras efter en hel dag av detektivarbete. Kontrollrummet för tv-programmet Den stora älgvandringen bekräftade att älgen verkligen simmade hela vägen.

– Älgchatten hade heta diskussioner om den skulle räknas eller inte, eftersom många hade svårt att se den. Men hela simningen finns filmad, och det går att se älgen kliva upp. Därmed ska den räknas, säger Nils Pejryd, interaktionsredaktör för Den stora älgvandringen.

Förra året korsade den första älgen älven vid Kullberg den 28 april, men våren är lite senare 2023 och det kan ha påverkat de vandrande älgarna.

Den stora älgvandringen

Om ni inte kan få nog av älgvandringen så kan ni läsa chatten med insektsexperten Moa Pettersson här och björnforskaren Jonas Kindberg här.

I klippet ovan kan du se när älgen simmar över älven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet