(S)ollefteåpolitiker riskerar ställas utanför makten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetarekommunen i Sollefteå är på kollisionskurs med sitt eget partidistrikt. Nu höjs tonläget ytterligare när distriktsordföranden vill ha besked från partikamraterna i Sollefteå: ”Vill ni vara med och påverka eller inte ?”

SVT Västernorrland kan idag berätta om en förtroendekris mellan partidistriktet och partikamraterna i Sollefteå.

– Arbetarekommunen i Sollefteå har slagit in på en väg som kan få oanade konsekvenser. Partiet ska snart gå in i nomineringar till den nya regionen och det finns risk att socialdemokraterna i Sollefteå ställer sig utanför. De förefaller som om de inte vill vara med och påverka, säger distriktsordföranden Eva Sonidsson.

Krisen i Landstinget Västernorrland

”Har sett oss i ögonen”

Bakgrunden är Sollefteåpolitikern John Åbergs agerande i hälso- och sjukvårdsnämnden förra veckan. Enligt Eva Sonidsson hade John Åberg gett ett löfte att han skulle ansluta sig till partilinjen när frågan om BB och kvinnosjukvården skulle upp till beslut, men istället röstade Åberg mot partiets linje.

– Det är faktiskt så att John har sett oss i ögonen och sagt att jag kommer att följa partilinjen hädanefter. Vilket han inte gjorde. Det är mycket beklagligt att han inte håller sitt ord, säger Eva Sonidsson (S).

Konsekvenser

Hon ser vidare konsekvenser av John Åbergs agerande. Hon ifrågasätter hans agerande som arbetarekommunens ordförande och de följder de får för socialdemokratin i Sollefteå och för partiet som helhet i länet. Valet 2018 väntas den nya regionen bli verklighet och inför dess ska partiet nominera regionpolitiker.

– Det finns en uppenbar risk att socialdemokraterna i Sollefteå ställer sig utanför. Man kan inte rösta mot partiet utan att det får konsekvenser, säger Sonidsson.

Hon menar att att socialdemokratin i Västernorrland till 85 procent står bakom partiets linje i landstingspolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet