”Pågår systematisk utrensning”

Uppdaterad
Publicerad

Igår uppmanades arbetarekommunens ordförande i Sollefteå att lämna landstingspolitiken av sitt eget partidistrikt. Idag svarar kommunalrådet i Sollefteå att det pågår en systematisk utrensning av Sollefteåpolitiker i landstinget.

Tonläget i landstingsdebatten har höjts ytterligare under de senaste dagarna sedan arbetarekommunens ordförande i Sollefteå, John Åberg uppmanats lämna sina uppdrag i landstinget.

– Det är faktiskt så att John har sett oss i ögonen och sagt att jag kommer att följa partilinjen hädanefter. Vilket han inte gjorde. Det är mycket beklagligt att han inte håller sitt ord, säger Eva Sonidsson (S).

Krisen i Landstinget Västernorrland

Uppfattas som hot

Samtidigt höjer hon ett varnande finger till partikamraterna i Sollefteå. Blir det ingen rättning i ledet kan det få konsekvenser vid nomineringarna inför valet 2018, ett uttalande som väcker starka reaktioner hos kommunalrådet Elisabeth Lassen. När SVT visar ett videoklipp med Eva Sonidsson skakar partikamraten i Sollefteå på huvudet.

– Jag vill inte säga vad jag tänker. Det passar sig inte i TV, säger hon.

SVT: Uppfattar du det som ett hot från partidistriktet?

– Ja, det gör jag. Absolut. Men det är helt absurt att diskriminera politiker från en hel arbetarekommun till följd av agerandet från en enstaka politiker som visserligen är arbetarekommunens ordförande, men som ändå agerat som enskild politiker, säger kommunalrådet Elisabeth Lassen till SVT.

– Tyvärr måste jag säga att det pågår en systematisk utrensning av dom som inte ställer upp på förslagen som rör Sollefteå sjukhus, säger Lassen.

”Systematisk utrensning”

Tonläget är alltså högt och det är en tydlig konflikt.

På ena sidan står socialdemokraterna i Sollefteå som slåss för sitt sjukhus och på den andra sidan står partidistriktet som nu kräver rättning i ledet. Annars kan det få konsekvenser. Närmast kan det ske i samband med nomineringarna inför valet 2018, det som kan bli det första regionvalet.

Det som utlöste ordkriget den här gången var partidistriktets uppmaning till John Åberg  igår att avgå sedan han i hälso och sjukvårdsnämnden i fredags röstat mot partilinjen i BB-frågan. John Åberg är arbetarkommunens ordförande i Sollefteå och tung socialdemokrat. Han skulle bli den fjärde i raden av socialdemokraten som skulle tvingas avgå på grund av sjukhusstriden.

Fullt förtroende för John Åberg

Det finns uppenbart en oro i partidistriktet att John Åbergs agerande kan få vidare konsekvenser när landstingsfullmäktige senare ska fatta det avgörande beslutet om BB och den slutna kvinnosjukvården i Sollefteå. Om tre veckor fattas beslutet och förutom John Åberg sitter även My Larsson och Mikael Sjölund på socialdemokratiska sollefteåmandat i fullmäktige.

Från partidistriktet är man tydlig när man genom att kräva John Åbergs avgång vill stämma i bäcken. Elisabeth Lassen ger emellertid John Åberg sitt fulla förtroende:

– Beslutet om han ska avgå eller sitta kvar är hans eget. Likaså hur han eventuellt kommer att agera i landstinget framöver. Jag är övertygad om att han kommer att agera klokt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet