Härifrån kom idén som hejdat smittspridningen av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Masstestning av personalen har bromsat smittspridningen inom äldreomsorgen i Kramfors, men idén kom från Väjafabriken.

I höstas väntades 200 gästarbetare till ett större jobb på fabriken. Det rörde sig om entreprenörer och deras anställda från olika delar av Sverige och utlandet.

Larm om smittspridning

Samtidigt hade det kommit larmrapporter om stor smittspridning vid ett stort LKAB-projekt. Lösningen blev antigentester, eller det som numera kallas för snabbtester.

Coronaviruset i Västernorrland

– Det var väldigt nytt och vi var de första som fick tillgång till den första större sändningen och sedan dess har det blivit en modell som används av svensk industri överlag, säger Jonas Alexandersson, vd vid Ådalshälsan.

Smittbärare utan symptom

Precis som i äldreomsorgen upptäckes flera fall av asymptomatisk smitta vid Mondi Dynäs. Det var människor som gick till jobbet – kände sig friska – men som visade sig bära på smittan. Inga symptom men ändå smittbärare.

De togs omedelbart ur tjänst och enligt Jonas Alexandersson kunde man på det sättet undvika smittspridning i fabriken och i samhället utanför.

Vidare har kunskapen om masstestning fått spridning till äldreomsorgen i Kramfors där man numera erbjuder screening av personalen innan de går på sina arbetspass.

Fortsatt tveksamhet

Metoden med masscreening har visat sig effektiv, men först i december kom regeringen och Sveriges kommuner och regioner överens om finansieringen och om att införa snabbtester inom vården och äldreomsorgen. Region Skåne har som första region nu under mars infört tester av all vårdpersonal. Några kommuner har också följt Kramfors exempel men det är ännu inte infört överallt.

Men vaccinet gör väl masstestning överflödigt?

– Ja, förhoppningsvis men samtidigt har vi lärt oss ett och annat om detta virus och dess mutationshastighet. Inget är självklart och det är bra att vi har en modell och verktyg som kan förhindra större smittspridning framöver, säger Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet