Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska Eugenia Stoichkova torkar tårarna vid gränsstationen i rumänska Siret. I videon hör du henne berätta, och dessutom om hur det svenska hjälparbetet vid gränsen fungerar. Foto: SVT/Peter Nässén

Hoppets stjärna sista hjälporganisation kvar vid gränsstationen mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Eugenia Stoichkova passerar ofta gränsen mellan Ukraina och Rumänien för att kunna träffa sina barn som flytt kriget. Vid gränsen får hon med sig lite hygienartiklar och mediciner, men frågan är hur länge den svenska hjälporganisationen blir kvar?

När Ryssland anföll Ukraina åkte Corina Marcu direkt till gränsstationen i rumänska Siret, där mötte hon en strid ström av flyktingar på väg att lämna Ukraina redan krigets första dag.

– Jag och min man var först på plats här för att ta mot och hjälpa dom traumatiserade människor som flydde kriget i panik, säger Corina Marcu.

Hoppets stjärna i Rumänien

Corina bor i en rumänsk stad i närheten av gränsen och jobbar för den svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna, med huvudkontor i Örnsköldsviks kommun, och trots att kriget snart pågått i två år är det många som passerar gränsen i Siret.

– Vi kan ge lite värme, skydd från regnet, någonting att äta och dricka, mediciner och andra förnödenheter. Det känns bra att fortfarande kunna hjälpa till, säger Corina.

Hur länge räcker pengarna?

Men frågan är hur länge till organisationen klarar av att vara kvar? Från början var det många olika organisationer och privatpersoner som fanns på plats vid gränsen men nu är Hoppets stjärna ensam kvar.

– Resurserna sinar och kriget har påverkat ekonomin för hela Europa, det har drabbat oss hårt och många av de andra organisationerna har slut på pengar, säger Tiberiu Ciortan på Hoppets stjärna.

Efter att ha fått i sig en kopp te och en smörgås börjar Eugenia Stoichkova sakta gå efter vägen in i Rumänien,

I videon hör du hur hjälparbetet fungerar vid gränsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet