Dramat utspelade sig i parets gemensamma bostad på en liten ort i Sollefteå kommun i slutet av januari i år. Foto: SVT

Hovrätten fastställde livstidsdom för hustrumord

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdomen mot den 44-årige man som åtalats för att ha skjutit ihjäl sin hustru med jaktgevär på en liten ort i Sollefteå kommun står fast.

Hovrätten för nedre Norrland fastställde på fredagen tingsrättens dom. 44-åringen ska också utvisas ur landet efter avtjänat straff.

Den 44-årige mannen kontaktade själv polisen en dag i slutet av januari i år och uppgav då att han råkat skjuta sin hustru till döds i parets gemensamma hem.

44-åringen som haft uppdrag som folkvald S-politiker i sin tidigare hemkommun i Norrbotten har hela tiden nekat till brott och menar att skottet avlossats av misstag.

”Geväret råkade gå av”

I förhör har mannen berättat att han mått dåligt och haft självmordstankar, och att det var för att ta sitt eget liv som han tagit fram skjutvapnet.

Han befann sig i parets sovrum och hustrun sov. Sedan är han osäker på vad som hände men förstod att han skjutit hustrun. Han menar alltså att det var ett vådaskott som dödade henne.

Kammaråklagare Jens Göransson fäste inget avseende vid mannens berättelse utan åtalade honom för mord på sin fru.

Dataintrång

I somras dömde 44-åringen för mordet av Ångermanlands tingsrätt. Mannen överklagade men under fredagen fastställde Hovrätten för nedre Norrland domen: livstids fängelse och utvisning ur landet efter avtjänat straff, med förbud att återvända.

Mannen, som även döms för dataintrång sedan han han öppnat och gått in i hustruns låsta mobiltelefon, ska också betala skadestånd 65 000 kronor plus ränta vardera till sina två barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.