Frida Knutsson, utvecklingstrateg på Örnsköldsviks kommun jobbar med trendspaning – som ett medel för tillväxt.

Örnsköldsvik spanar in i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser framtiden för länet ut? Den frågan ställdes under Region Västernorrlands Framtidsdag i Sundsvall.

Och Örnsköldsvik visade sig redan ha en plan.

Framtidsdagen är ett försök att kika in i framtiden och ställa frågan hur Västernorrland kommer att se ut om 12 år, år 2030. Arrangörer var Region Västernorrland och målet var att sätta samman visioner, mål och prioriteringar för framtiden. 

Frågan är hur till exempel globalisering och digitalisering ha påverkat länet. Och hur ser befolkningsutvecklingen ut?

val 2018 Örnsköldsvik

Ett medel för tillväxt

Hur blir städerna kreativa, och hur blir landsbygden konkurrenskraftig? De här är frågor som numera ligger på Regionens bord, sedan ansvaret för regional utveckling togs över från länsstyrelsen.

Framtiden är inte en alldeles enkel sak, men i Örnsköldsvik har man redan en modell. Där har man börjat med trendspaning som ett medel för tillväxt i kommunen. 

Ingen kristallkula

– Jag tror att vi kommer att kunna fatta bättre beslut, menade Johan Eklund, utvecklingsstrateg på Örnsköldsviks kommun som tillsammans med sin kollega Frida Knutsson presenterade modellen för politiker, tjänstemän och andra i publiken.

Förenklat kan modellen, som kallas PESTE, beskrivas om att samhällslivet delas upp i tårtbitar;  sociala frågor, teknologi,  ekonomi,  miljö och politik och i dessa bitar matas trender, perspektiv och idéer in. Utifrån detta får man en omvärldsanalys som bildar ett underlag för beslut i kommunen.

Men någon slags kristallkula för att förutsäga framtiden är modellen inte.

– Nej, men man kan få hjälp att sortera, och det är poängen med den här modellen, säger Johan Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet