Se David Strand, forskare Norska Veterinärinstitutet analysera vattenprover vid Norrsjöns utlopp. Foto: Barbro Sellin/SVT

Spårar kräftpest i Ljungan med DNA-teknik

Publicerad

Flodkräftbeståndet i Norrlandsälvarna hotades allvarligt av kräftpest. Men nu har forskare undersökt Ljungans vatten med en ny metod och allt tyder på att det inte längre finns någon pestsmitta där.

Det glädjande beskedet fick Ede-Boda fiskevårdsområde och representanter från länsstyrelsen och Härnösands kommun när vattenprover analyserades på plats vid Norrsjöns utlopp väster om Stöde

– Vi har filtrerat vatten och i filtret fastnar då snuttar av DNA. Sedan kör vi in det i en apparat. Där man kan multiplicera upp den här lilla mängden av DNA och se om det finns kräftpest, säger Lennart Edsman forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Hittills har man inte hittat någon kräftpest men för att vara helt säkra på resultatet så kommer prover att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

Lennart Edsman från SLU spårar kräftpest med hjälp av DNA-teknik. Foto: Barbro Sellin/SVT

Kräftprojektet

Det hela började för 20 år sedan när alla kräftor dog i Ljungan. Tre år senare drogs kräftprojektet igång. Man satte ut 75 000-100 000 flodkräftyngel och så småningom började det se ljusare ut.

Men år 2017 kom nästa bakslag. Kräftorna i Ljungan från Holmsjön i Haverö ända ner till havet var helt utdöda.

Kräftpesten har slagit hårt. - Jag var förtvivlad och grät, säger Janne Bäckström, Ede-Boda fiskevårdsområde. Foto: Barbro Sellin/SVT

– Jag var förtvivlad och grät. För vi hade hållt på i närmare 20 år med det här och det var så fruktansvärt roligt. På mindre än en vecka så hade vi inte en levande kräfta i vårt vatten, säger Janne Bäckström, Ede-Boda fiskevårdsområde.

Hur har då kräftpestsporerna kommit till Ljungan?

– De kan ha kommit hit med vatten eller så kan de ha kommit hit med infekterade flodkräftor från något annat ställe, säger Lennart Edsman forskare SLU.

Utbildning för provtagning

För att mätningen ska kunna fortsätta i Ljungan så startas nu en utbildning i samarbete med kommunen, länsstyrelsen och fiskevårdsområdena. 

I Norrland har man inte satt ut några signalkräftor. Det har man däremot gjort  lagligt i södra Sverige. Så där är situationen mycket sämre eftersom signalkräftan bär på kräftpesten.

Är det fler områden  som drabbats av kräftpest i Norrland?

– Ja, i Västerbotten har man också drabbats av kräftpest, men däremot inte i Norrbotten eller Jämtland. I Gästrikland har det dykt upp en del illegala utsättningar av signalkräfta, även i Hälsingland och södra Dalarna, berättar Lennart Edsman forskare SLU.

Om det nu visar sig vara helt tomt på kräftpest i vattensystemet så har Ede-Boda fiskevårdsområde förhoppningar att kunna börja sätta ut flodkräftyngel igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer