Försvunne Johan Asplunds föräldrar får inget skadestånd av staten.

Johan Asplunds föräldrar får inget skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till Johan Asplund har fått ännu ett negativt besked. Regeringen beviljar inget skadestånd för det lidande de tvingades utstå i samband med Quickutredningen och -rättegångarna.

– Jag blev ledsen och jag tycker det är märkligt, säger Anna-Clara Asplund om beslutet.

Det har gått nästan 40 år sedan Johan Asplund försvann ifrån sitt hem i Sundsvall. Elvaåringens kropp hittades aldrig, men polisen trodde att man hade ringat in en förövare när Thomas Quick (numera Sture Bergwall) erkände att han mördat Johan.

Thomas Quick

Anna-Clara och Björn Asplund trodde aldrig på Quick och fick genomlida mardrömslika rättegångar och utredningar under flera år.

Fallet Johan Asplund

Det kriminaltekniska och juridiska arbetet fick utstå skarp kritik och när Sture Bergwall klargjorde att hans erkännande var påhittade inrättades Bergwall kommissionen som underkände såväl polisens som domstolens slutsatser.

Sture Bergwall frikändes sedermera från samtliga åtta mord han tidigare fällts för.

Efter allt detta krävde Johans föräldrar upprättelse i form av skadestånd av staten, något de nekades så sent som i fjol. De grep då efter nästa möjlighet, nämligen att ansöka om skadestånd så kallat ex gratia, direkt hos regeringen.

Hopplöst

Nu, efter 15 månaders handläggning, meddelar regeringen att Anna-Clara och Björn Asplund inte får något skadestånd.

– Jag blev ledsen och jag tycker det är märkligt eftersom ärendet är så unikt – att bli drabbad av en Thomas Quick alltså, säger Anna-Clara Asplund.

Trots att regeringen skriver att den ser allvarligt på bristerna i förundersökningen och rättegångarna mot Thomas Quick, anser de inte att föräldrarna har rätt till skadestånd.

– Det känns hopplöst, särskilt regeringens motivering. De skriver att det finns skäl att vara särskilt försiktig att bevilja skadestånd. Det de är rädda för, är att andra som anser sig behandlade på liknande sätt, också ska begära ersättning, säger Anna-Clara Asplund.

För Johans skull

Hur de nu går vidare är oklart.

– Nästa steg är ju Europa domstolen, men vi har inte bestämt oss än.

Oavsett vad som nu händer går det inte att sätta punkt för kampen.

– Nej, vi gör det ju för Johans skull, säger Anna-Clara Asplund.

Vad är ex gratia?

Ex gratia är latin och betyder ”av nåd”.

Så kallad ex gratia-ersättning är något som regeringen har möjlighet att besluta om när staten inte svara för en skada enligt gällande rätt.

Källa Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet