Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är helt överväldigad, vilken respons!”. På Röda Korset i Junsele har man bråda dagar nu. I klippet berättar Susanne Lindahl om insamlingen. Foto: Hans Lindblom SVT

Junseleborna välkomnar flyktingarna från Ukraina med öppna armar

Uppdaterad
Publicerad

Ett inlägg och en vädjan på sociala medier och bollen var i rullning. Viljan att hjälpa flyktingar från Ukraina är stor i Junsele.

– Telefonen är glödhet. Alla vill hjälpa till, säger Susanne Lindahl på Röda Korset.

Byn är känd för sitt engagemang för flyktingar. För litet drygt ett år sedan lämnade de sista flyktingfamiljerna Junsele och då blev det tomt. Under ett par år hade hundratals familjer mellanlandat i byn och på skolan talades 16 språk som mest.

Är beredda att hjälpa

Ingen har givetvis önskat sig en ny flyktingström men när kriget nu kräver att miljoner ukrainare tar till flykt är Junsele berett.

– Jag la ut ett inlägg och har aldrig sett en så snabb delning. Det har ringt folk från Örnsköldsvik ned till Sundsvall som vill hjälpa till, berättar Susanne Lindahl.

På Röda Korset försöker man nu sortera och förvara allt som skickas in – hör om arbetet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet