I rök och eld – Jack Rönström har avfyrat den första salutkanonen.

Kanonsalut i Sundsvall för fallna hjältar

Uppdaterad
Publicerad

Norra berget, lördag förmiddag. Två ålderdomliga kanoner laddas med ett kilo svartkrut vardera – och så lite jordkokor i kanonloppen. ”För effektens skull” förklarar Jack Rönström.  Det är hans kanoner och hans idé att att skjuta salut till minne av slaget mot ryssarna för 300 år sedan.

I maj 1721 stod slaget vid Selånger ( kolla in vår historiespecial ), ett slag som de anfallande ryssarna vann.  Till stadens försvar stod ett kompani jämtländska ryttare under befäl av en finländsk veteran, major Fieandt.

Till befälhavarens stora förtrytelse hade Sundsvalls borgare och allmoge inte lystrat till mobiliseringskallelsen utan tagit till harvärjan.

För att hugfästa minnet av de karoliner som stupade vid slaget i maj för 300 år sedan sköts på lördagen salut med två kanoner på Norra Berget.

Välpreparerade – ett kilo svartkrut i varje, och med lite jordkokor i kanonloppen. 

”För effektens skull” som Jack förklarade.

I tidstypiska karolineruniformer – Jack Rönström flankerad av Lasse Hedberg, till vänster, och Göran Medin. Foto: Pierre Ragnehag

Den historieintresserade Jack Rönström är expert på den här bataljen för 300 år sedan, men menar att Sundsvallsborna i genom har lite dålig koll sin historia

Men när det var dags för lördagens minnesceremoni med karoliner, kanoner och flintlåsmusköter, ja, då hade en ganska talrik skara slutit upp för att titta på. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.