ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg dömdes till fängelse. Foto: Mats Andersson, TT

Kindberghärvan: Guld, släktgård och fonder utmätta

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes Daniel Kindberg och hans två medhjälpare till fängelse och dryga skadestånd. Nu har Kronofogden inlett utmätningen av männens tillgångar. Den så kallade Sollefteåföretagaren har fått en guldtacka – värd 80 000 kronor – utmätt.

Utmätningsbeslutet fattades vid årsskiftet. De tre männen dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff och ett solidariskt skadestånd till Östersundshem och Fältjägaren 7 AB.

Skadeståndet har med ränta vuxit till 19,2 miljoner kronor för Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren medan det solidariska skadeståndskravet gentemot Peabmannen stannar vid 14,8 miljoner.

Säkrat tillgångar

För att säkerställa att det finns pengar att betala ut har Kronofogden nu inlett utmätningarna av egendom hos de tre männen.

  • Peabmannen har fått sin skogsfastighet i Bräcke kommun utmätt. Gårdens värde på 20 miljoner täcker i hans fall gott och väl skadeståndskravet.
  • Sollefteåföretagaren har fått en guldtacka, tillgångarna på ett konto och en postväxel utmätt. Vidare har värden i en fastighet i Sollefteå mätts ut vilket sammantaget innebär att tillgångar på drygt 1,5 miljoner säkrats.
  • Daniel Kindberg har fått tillgångar i diverse fonder utmätt. Vidare har kronofogden tagit hand om 20 aktier i Ericsson och tillgångarna på ett inlåningskonto. Aktierna och fonderna har ett värde på 230.000 kronor medan det är oklart hur mycket som fanns på inlåningskontot när det togs över av Kronofogden.

Lämnat egna bolag

Daniel Kindberg har även haft aktier i egna bolag, men enligt Östersunds-Posten har han formellt dragit sig ur dessa bolag under slutet av 2019. Enligt tidningen har ägandet i bland annat Daki AB som förra året gjorde stora aktieutdelningar skrivits över till nya ägare.

Daniel Kindberg och hans båda medåtalade har överklagat tingsrättens dom till hovrätten men det är fortfarande oklart när rättegången kommer att hållas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet