Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns ingen utstuderad tanke, säger Anders Jonsson vd Sundsvall Energi.

Även kommunalt bolag sponsrade elitsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Den mutmisstänkte chefen stöttade den idrottsförening i vilket han själv var ordförande. Det visar sig också att andra kommunala bolag stöttat den aktuella föreningen och att en anhörig till den mutmisstänkte chefen själv tackat för det stöd han fått.

I den muthärva som håller på att rullas upp i ett kommunalt bolag i Sundsvall visar det sig att en anhörig till den mutmisstänkte chefen också fått direkt eller indirekt stöd. I ett reklaminslag i radio tackar han ett annat kommunalt bolag, Sundsvall Energi för det stöd han fått.

Båda bolagen är systerbolag i kommunkoncernen Stadsbacken.

Alla ska behandlas lika

Det här väcker frågor eftersom kommunala bolag i första han ska sponsra föreningar och inte enskilda individer.

– Så länge det är likabehandlingsprincipen, att någon annan hade fått motsvarande sponsring i motsvarande läge är det ok. Men jag känner inte till att man sponsrar enskilda individer, säger Anders Johansson som är vd på Stadsbacken, kommunens moderbolag.

Anders Jonsson som är vd i Sundsvall Energi förnekar att det rörde sig om sponsring som var öronmärkt för någon speciell individ. Enligt Anders Jonsson var det föreningen som fick stöd inom ramen för bolagets sponsortävling Energichansen. Den aktuella klubben fick 2016 stöd med 3 600 kronor och valdes ut för att medverka i reklamkampanjen i radio.

Tackade för stödet i radio

Samtidigt är budskapet i reklaminslaget tydligt. Den anhörige till den mutmisstänkte chefen tackar för sponsringen som ”jag” fått. ”Tack vare lokala sponsorer som Sundsvall Energi har jag kunnat utveckla min träning...”

Även klubbens namn nämns i reklamen.

– Vi hade tre reklaminslag som producerades det året och i två av dessa använde de medverkande ”jag”-formen i tilltalet, men sponsorstödet gick till föreningen och inte till någon enskild individ, säger Anders Jonsson.

Gynnade egna föreningen

SVT har tidigare kunnat berätta att de mutmisstänkte chefen själv godkände utbetalningar av drygt 80 000 kronor till den förening han själv var ordförande i, vilket var samma klubb som också Sundsvall Energi stöttade 2016 och i vilken den anhöriga var tävlingsaktiv.

Att Sundsvall Energi skulle ha gynnat någon speciell förnekas av Sundsvall Energi:

– Det finns ingen utstuderad tanke, det måste jag vara tydlig med. Sammanhanget nu är olyckligt men jag kan inte se att vi gjorde något fel då när det här var aktuellt, säger Jonsson.

Fotnot: Texten är korrigerad avseende att klubbens namn nämndes i radioreklamen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet