Socialchef Ann-Katrin Lundin: ”De blir lurade hit” Foto: SVT

Kommuner protesterar mot ”social dumpning”

Uppdaterad
Publicerad

Rika kommuner skickar bostadslösa och ekonomiskt utsatta människor till fattiga glesbygdskommuner för att slippa kostnaden för hjälpinsatser. Det menar företrädare för Sollefteå och Kramfors kommuner. I Sollefteå planeras åtgärder för att stoppa företeelsen och kommunen har slagit larm till Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Fenomenet de kallar ”social dumpning” har blivit ett allt större problem i Kramfors och Sollefteå. Kommunalrådet Jan Sahlén nämnde problemet i en intervju i SVT förra veckan och nu skriver Sollefteå kommun om företeelsen: ”...vissa kommuner flyttar medborgare som är i behov av socialtjänstinsatser till andra kommuner och slipper på så sätt kostnaden för insatserna”.

Enligt P4 Västernorrland har Kramfors kommun analyserat inflyttade personer och kommit fram till fler än femtio fall som liknar social dumpning. Sollefteå kommun är inte lika drabbad, men bara härom veckan kom det två familjer på det här sättet, berättar Ann-Katrin Lundin, socialchef i Sollefteå.

Social dumpning

Möte med hyresvärdar

Sollefteå kommun skriver på sin hemsida att man inom kort ska ha en träff med kommunens hyresvärdar.

– Vi vill kommunicera med hyresvärdarna att de kontrollerar att personen har möjlighet att betala hyran och att det inte är lurade hit upp, säger Ann-Katrin Lundin.

– Familjerna får höra att det är trevligt och fint för barnen att växa upp här, men de får inget val, antingen flyttar man hit eller så blir man bostadslös.

Får inga svar

Har ni haft kontakt med kommunerna de kommer ifrån och vad får ni för svar av dem?

- Ja vi har tagit kontakt...jag vet inte vad jag ska säga...ja, vi får inte det svar vi vill ha.

– Man är jättevälkommen att flytta hit, men man ska komma hit för att man vill och inte för att man tvingas, säger Ann-Katrin Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Social dumpning

Mer i ämnet