Kramfors – laglöst land

Publicerad

Väktare i centrala kramfors får inte längre jobba ensamma i Kramfors. Det har blivit tuffare i stan. Det vittnar flera av köpmännen i centrala Kramfors om.

Alla som SVT Mittnytt talat med bekräftar bilden av en allt mer frånvarande polis och kriminella som tar sig allt större friheter. Tomas Gustafsson driver Sportringen – en bit utanför själva centrum.

– Det var en lördag för några veckor sedan. En minivan stannade utanför. Det är inga Kramforsbor och dom är inte ute efter att köpa långfärdsskidor, säger han.

Männen sprider snabbt ut sig i hela butiken. En går bakom kassan och ett mindre handgemäng uppstår.
– Så det var ju ganska tryckt stämning här. Sen försvann dom allihopa och med sig fick dom ett antal Adidas-byxor, suckar Tomas Gustafsson.

Går inte ensam

Det tar för lång tid att få hjälp om man skulle behöva den. Det är alla handlare Mittnytt talar med överrens om. Tomas Gustafsson brukade till exempel lämna in dagskassan ensam efter arbetsdagens slut. Men inte nu längre. Nu är dom alltid två och det ska ske i dagsljus.

Övervakning

Catrin Dahl på Intersport har redan beställt övervakningskameror.
– Sexton stycken. Det är enda chansen att kunna ha koll på butiken, säger hon.

”Helt laglöst”

Söder om Kramfors ligger Lunde. Där har byavakten patrullerat småvägarna i tio år nu. Framgångsrikt – men dom är ju ensamma också.
– Jag skulle inte vilja vara handlare inne i Kramfors nu. Det har jag varit men som det är nu är det helt laglöst. Helt laglöst, säger Kurt Jönsson, en av intitiativtagarna till Byavakt Lunde.

Även nattpatullerna har fått mer att göra.
– Det är helt naturligt att vi får vara mer på tårna nu. Det händer mer. Men det är ju inte vår uppgift egentligen. Det här är ju polisens uppgift, säger Kurt Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer