Lars-Inge Arwidsson, vd för Svensk Aluminium, har träffat näringsministern om sanktionerna mot smältverket Kubal i Sundsvall. Foto: SVT

”Arbetstillfällen står på spel”

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk Aluminium samlar ett 50-tal medlemsföretag med totalt cirka 10 000 anställda. I dag träffades företrädare för organisationen och näringsminister Mikael Damberg för att bland annat diskutera sanktionerna mot ryska Rusal som äger smältverket Kubal i Sundsvall.

Sedan ett par veckor har leveranserna från Kubal stoppats – men produktionen fortsätter.

Kubal

–  Det är en kontinuerlig process, man kan inte bara stänga av produktionen utan man får fortsätta producera helt enkelt. Men jag kan omöjligt svara på hur länge det kan pågå, säger Lars-Inge Arwidsson, vd för Svensk Aluminium.

Svar nästa vecka

Ännu är ingen lösning i sikte och tiden rinner ut.

– Man jobbar 24/7 för att hitta en lösning på det här, på något sätt men hur går inte att säga. I slutet av den här veckan eller i början av nästa måste det finnas någon typ av svar.

Att få sanktionerna upphävda eller att få till undantag är några tänkbara alternativ som Arwidsson hoppas på.   

Hur allvarliga är sanktionerna för branschen som helhet?

– De är framför allt allvarliga för Kubal och Sundsvall men de påverkar ju hela branschen, det är en global marknad vi pratar om.

Stigande priser

Hittills har sanktionerna inneburit att råvarupriset på aluminium stigit med 30 procent på ett par veckor. I slutändan kommer det att leda till att produkter som innehåller aluminium blir dyrare för konsumenterna.

Över 400 personer jobbar på Kubal i Sundsvall.

– Vi lyfte förstås den frågan också. Det är ju arbetstillfällen som står på spel och det har vi adresserat i dag, säger Arwidsson.

Vilka krav har du ställt på regeringen?

– Kravet är att de kommer tillbaka med någon form av konstruktiv lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet