Kulingvarning för Bottenhavet

Publicerad

I samband med att stormen Knud drar in över Sverige går SMHI ut med en klass-1-varning för kulingvindar över Bottenhavet.

Under fredagen drar stormen Knud in över västra Sverige. På Skagerack väntas vindarna på kvällen nå 23–25 meter per sekund – alltså storm. Varningar av klass-2-nivå är utfärdade för Bohuslän och Västra Götalands län och klass-1-nivå för övriga Svealand och Götaland.

I Norrland finns inga varningar för fastlandet, däremot Bottenhavet och Bottenviken. Utanför Västernorrlands kust varnar SMHI för kulingvindar, där medelvinden väntas bli 14–17 meter per sekund i natt.

Definitionen för varning klass 1 lyder: ”Medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.