Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ST-läkaren Oscar Edström ger tips på hur du som patient ska tänka inför sommaren. Foto: Shanker Prem/SVT

Läkarbrist på vårdcentraler inför sommaren – läkare i Granlo: ”Kommer att bli svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentraler i Västernorrland riskerar att inte kunna ge nödvändig vård på grund av personalbrist i sommar. Det befarar Oscar Edström, ST-läkare på Granlo hälsocentral.

– Kan bli att enskilda individer hamnar i kläm, säger han.

Bemanningskrisen i vården i sommar innebär att att sjukhus i länet drabbas av sjuksköterskebrist, medan primärvården lider av brist på läkare, enligt Oscar Edström på Granlo hälsocentral i Sundsvall.

Den allvarliga situationen har gjort att regionen bett sjukhusläkare att sälja semesterveckor för att arbeta inom primärvården.

4000 patienter per läkare

Enligt Oscar Edström har primärvården i Västernorrland länge varit underfinansierad, vilket resulterat i stora vakanser och hög arbetsbelastning för befintliga läkare.

– Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska man ha ungefär 1100 patienter per läkare att sköta, enligt Oscar Edström.

Under sommaren kommer tre läkare jobba på hälsocentralen – och varje läkare kommer få uppåt 4 000 patienter, enligt Oscar Edström.

Mindre tid för patienterna

Mycket av läkarnas tid kommer att gå till administrativa uppgifter, som förnyelse av recept, vilket innebär att de får mindre tid för patienterna, vilket i sin tur blir en patientsäkerhetsrisk, enligt Oscar Edström.

I videon ger ST läkaren tips till patienter på vad man behöver tänka på till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.