Det är lakvattenmagasin vid Sundsvalls kommunala avfallsanläggning Blåberget som börjat läcka ut. Foto: Barbro Sellin SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Soptipp svämmar över – förorenar bäck

Uppdaterad
Publicerad

Snösmältningen drabbar nu Blåbergets avfallsanläggning i Sundsvall. Lakvatten från tippen rinner nu ut i en närliggande bäck.

Det var personal från Sundsvall Energi som upptäckte att lakvattnet bräddar ut i Blåbergsbäcken.

– Flödet har på grund av de extrema snömängderna byggts upp under de sista veckorna, säger Bjarne Öberg, produktionschef vid Sundsvall Energi i ett pressmeddelande. Dammarna byggdes för att ta hand om stora regnmängder, men i det här fallet räcker de dessvärre inte till, tillrinningen är just nu högre än vår lagringskapacitet.

Överbelastat system

Sundsvalls Energi ser allvarligt på det inträffade och arbetar nu med att leda om så mycket vatten som möjligt till MittSverige Vatten och Avfalls dagvattennät. Det systemet är dock överbelastat.

Provtagning av vattnet görs nu och händelsen är anmäld till  kommunens miljökontor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018 - Västernorrland

Mer i ämnet