Berit Högman, landshövding i Västernorrland, följer brandutvecklingen. Foto: SVT

Länsstyrelsen och räddningstjänsten – inte längre i behov av frivilliga

Publicerad

Helikoptrar från Tyskland och Litauen har gjort Sundsvall-Timrå Airport till sin bas för att bekämpa eldarna i länet. Först och främst sätts de in mot branden vid Möckelsjöberget – åtminstone till att börja med. Samtidigt meddelar räddningstjänsten och länsstyrelsen efter samtal att man inte längre är i behov av frivilliga.

Under dagarna har det brunnit i alla länets kommuner, men de två största bränderna är den i Brattsjö i Örnsköldsvik där 500 hektar brinner; och den vid Möckelsjöberget i Härnösands kommun där 100 hektar brinner. Landshövding Berit Högman inviger under lördagen O-ringen men säger att hon följer bränderna noga.

– Jag vill verkligen ge beröm till all professionell personal både inom kommuner och räddningstjänst som arbetar med att bekämpa bränderna på flera håll i länet. Vi vet också att många människor ute i bygderna är beredda att hjälpa till vid behov, säger Berit Högman.

Arbeta i lugn och ro

Men under ett möte med räddningstjänsten och länsstyrelsen under lördagen beslutade man sig för att gå ut med att man inte längre är i behov av frivilliga där det brinner. Räddningstjänsten och de nyanlända helikoptrarna måste få arbeta i lugn och ro.

– Vi har en bra och ändamålsenlig organisation i länet och alla resurser finns på plats. Semestrar är brutna och staben på Länsstyrelsen arbetar med läge och samordning tillsammans med räddningstjänsten. Det handlar om att ge en samlad lägesbild, samordna kommunikationsfrågorna och vid behov begära mer resurser nationellt, säger Berit Högman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet