Helena Karlström, tidigare barnmorska på Sollefteå sjukhus, berättar att alltfler bär knappen med stöd för BB ockupanterna. Foto: Privat

Ledningen förbjuder BB-pins på arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Att bära knappen till stöd för BB-ockupationen i Sollefteå är inte tillåtet på arbetstid. Beskedet från landstingsledningen till anställda på Sollefteå sjukhus har fått omvänd effekt.

– När vi fick mailet var det väldigt många som gick ut och köpte knappen, säger Helena Karlström, barnmorska.

Det var förra veckan de anställda på Sollefteå sjukhus fick ett mail av sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson. I mailet förbjöds de anställda att bära den knapp som stöder BB-ockupationen under arbetstid. Mailet rörde upp känslorna bland de anställda och fick en helt annan effekt än den landstingsledningen tänkt.

– Jag har inte burit den förut, men när vi fick det där mailet från Nina Fållbäck Svensson var det väldigt, väldigt många som gick ut och köpte en, berättar Helena Karlström, barnmorska som numera arbetar som intensivvårdssköterka.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

LÄS MER: BB läggs ner under 2017

”Illa berörd”

Eftersom Nina Fållbäck Svensson har semester får Johan Nilsson, tillförordnad sjukhusdirektör förklara bakgrunden till förbudet.

– Det har kommit uppgifter om en patient som känt sig illa berörd av att mötas av budskapet på knappen som personalen bar. Vi måste påminna om att man ska vara neutral i mötet med patienten, säger han.

LÄS MER: Här lär sig föräldrar föda i bilen

Han påpekar också att det är arbetsgivarens rättighet att sätta upp den typen av bestämmelse.

– Det är tråkigt om någon blir otrygg av att se ockupanter i entrén och personal som bär en knapp med buskapet att vi vill rädda BB, men det är inte så att vi ger sämre vård för att vi bär en knapp. Den förändrar inte vårt förhållningssätt till patienten, menar Helena Karlström.

Debattstorm

Förbudet har rivit upp en debattstorm, inte bara bland de anställda, utan framförallt i sociala medier. De flesta menar att landstingsledningen har större problem att ta tag i än detta.

– Här slösar man bort miljoner på Thelinaffären och så gnäller man på personalen. Röj i toppen i stället! tycker Helena Karlström.

Hon ser inte något problematiskt i knappbärandet.

– Jag tycker att det symboliserar att vi är lojala mot vårt sjukhus och våra patienter.

LÄS MER: Sven Melander: Nedläggningen av BB är skamlig

Som en protest bär nu fler än nånsin tidigare knappen till stöd för BB-ockupationen i Sollefteå.

SVT: Vad händer med den som bär knappen trots förbud?

– Man får hantera det...närmaste chef får prata med vederbörande och förklara varför det är olämpligt att bära symboler, oavsett vad du stöder, säger Johan Nilsson, tf sjukhusdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet