Roger Johansson meddelande överraskande att han nu hoppar av sitt uppdrag i regionstyrelsen. Johanssons avhopp kommer samtidigt som kritiken växer mot S-ledningens sätt att hantera krisen inom landstinget. ”En intern angelägenhet”, kommenterar Eva Sonidsson, ordföranden, som samtidigt svävar på målet om sitt eget förtroende för regionrådet Erik Lövgren. Foto: Montage SVT

Locket på från S om avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett avhopp från en tung S-profil väcker nu frågor hur det egentligen står till med förtroendet inom socialdemokraterna för den egna regionledningen med Erik Lövgren i spetsen.

Igår meddelande Roger Johansson, tung S-politiker i länet och fram till nyligen vice distriktsordförande i partiet, överraskande att han hoppar av sitt uppdrag i regionstyrelsen.

Avhoppet sker samtidigt kritiken vuxit allt starkare mot den politiska ledningen efter alla avslöjanden kring frikostiga chefsavtal som tecknats.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Ett pressat regionråd, Erik Lövgren (S) fann sig tvungen att offentligt slå fast att ”Landstinget INTE är en korrupt organisation”.

Vid en uppmärksammad presskonferens förra veckan menade Lövgren att det ”funnits brister i informationen” och att det måste göras en genomlysning av regelverket för att förhindra vidlyftiga avtal skrivs i framtiden.

Men oppositionen ville gå betydligt längre och krävde en extern granskning av saken, och att krävdes att man nu skulle gå till botten med alla avtal – ända tillbaka till 2010. 

Det blev också regionstyrelsens beslut.

Vägrar kommentera avhoppet

I samband med med det här mötet möte valde alltså Roger Johansson att lämna sin plats som ersättare i styrelsen.

Det är ett avhopp som väcker en rad frågor, men det är frågor som lämnas obesvarade.

Johansson själv vill inte kommentera avhoppet överhuvudtaget, utan bara hänvisar till Eva Sonidsson, riksdagsledamot och distrikstordförande i Västernorrland. 

Men även hon är ytterst fåmäld när SVT når henne.

”Det krävs stora förändringar”

– Det är en intern angelägenhet, och vill inte han kommentera saken, så ser jag inget skäl att jag ska göra det, säger hon-

SVT: Att det sker just nu, vid den här tidpunkten när vi sett en rad avslöjanden om märkliga avtal och när mycket kritik riktats mot den politiska ledningen?

– Jag tycker det är synd att Roger gör som han gör istället för att vara med bidra till att rensa upp i det här.

– Han har ju själv erfarenhet av avtalsskrivningar.

– Det krävs stora förändringar för att återskapa förtroendet för landstinget, det är helt oacceptabelt det som framkommit, och jag är också glad över att man nu beslutat gå tillbaka så långt som 2010 när det gäller de här avtalen, säger Eva Sonidsson. 

SVT: Men är det inte en tydlig signal att åtminstone Roger Johansson genom sitt avhopp just nu visar att  han inte  har förtroende för regionledningens sätt att hantera krisen?

– Det får stå för Roger, ingen kan väl acceptera det här avtalen.

Vägrar kommentera frågan om förtroende

SVT: Men vad gör du som distriktsordförande för tolkning av valet av tidpunkt?

 – Det är ett beslut han har tagit, det måste han själv svara på.

SVT; Sker det vid en dålig tidpunkt?

– Det måste det är måste vara upp till var och en att avgöra varför man lämnar ett uppdrag, säger Eva Sonidsson.

SVT: Du säger att det nu krävs krafttag för att återskapa förtroendet – har du själv förtroende för S-ledningen och för Erik Lövgren?

– Erik fick uppdraget 2015 att vara vår främsta företrädare i landstinget den här mandatperioden, och det...ja. så är det.

SVT; Ja, men frågan handlade om DU har förtroende för honom?

– Ja, det är väl svaret. att han har fått förtroendet, och jag tänker inte ha någon annan synpunkt just nu.

SVT : Men finns något skäl till att du här och nu undviker att uttala ditt förtroende för honom?

– Jag tycker att Erik har hanterat situationen som man kan förvänta sig i det här läget, avslutar Eva Sonidsson.

Locket på

Det är alltså bara att konstatera – när det gäller frågor om Roger Johanssons plötsliga avhopp och de bakomliggande skälen till det, så väljer partiets företrädare att lägga locket på.

Och bara som en påminnelse i sammanhanget – nästa val, det ligger bara ett drygt år bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet